Toprağın efendisi

Rafael Nadal, Fransa Açık’ta 6. şampiyonluğuna ulaşıp rekora ortak oldu

Toprağın efendisi
06 Haziran 2011 Pazartesi 08:40 tarihinde eklendi, 1.599 kez okundu.

 

Bu yıl Roland Garros geçmiş yıllardan bir hayli farklıydı. Kullanılan toplar değişmiş, çok daha hızlanmıştı. Rafael Nadal’ın kendisini toprakta rakipsiz yapan düz giderken dip çizgiye dalışa geçen vuruşlarını artık daha hızlı toplar nedeniyle atamayabileceği konuşuluyordu turnuva öncesi. İlk turda gerçekten de beklenenden çok daha fazla zorlandı İspanyol raket. 5 sette zar zor geçti. 4. turu geçtikten sonra “Böyle oynarsam kazanmam imkansız” diyordu.
 
ANCAK uyum sağladı. Hem de ne uyum. Yeni hızlı toplar toprak kortun bazı özelliklerin törpülese ve oyunlarını daha çok açı üzerine kuran iki büyük rakibi Roger Federer ve Novak Djokoviç’e daha çok yarasa da Nadal bir kez ritmini buldu mu özellikle bu zeminde rakip tanımıyor.
 
KLASİKLEŞEN TABLO
 
FİNALDE Federer üstün formuna, Djokoviç galibiyetinin moralini de ekleyerek müthiş başladı. 5-2 öne fırlarken neredeyse kusursuzdu. Ancak Nadal bir kere fırsat yakaladı mı bırakmadığını, çok az hata yaptığını, kritik topları kusursuz oynadığını bir daha gösterdi. Takip eden 7 oyunu üst üste alan İspanyol raket setlerde 1-0, oyunlarda 2-0 öne geçmişti bile. Federer oyununu bir kademe yukarı çıkarsa da seti tie-break sonunda Nadal kazandı. 3. sette Federer 4-2 geriden gelip 7-5’le durumu 2-1 yaptı ama Nadal son seti 6-1 kazanarak tam 6. kez Fransa Açık’ta mutlu sona ulaştı. Bu 6. zafer aynı zamanda Fransa’da Björn Borg’a ait olan rekoru egale etmesi anlamına geliyor.
 
BÖYLECE tenisin son yıllardaki en büyük rekabetinde Nadal son 11 maçta 9. kez devirdi Federer’i. İki raket arasındaki tablo artık klasikleşti sanki. Daha atak Federer, inatçı Nadal’ı geçmek için kendini zorladıkça basit hata yapıyor ve kritik puanlarda hep İspanyol raket daha sabırlı ve keskin. Dün de rakibinin iki katından fazla basit hata (27-56) yapan İsviçreli yine teslim oldu.
 
Ekselansları fırsat tepti
 
16 Grand Slam şampiyonluğu bulunan ve bu alanda rekoru da elinde bulunduran Federer, dün Roland Garros’ta ikinci şampiyonluğuna ulaşmış olsa, tüm Grand Slam’leri 2’şer kez kazanan tarihteki 3. raket olacak.
 
Ezeli rekabette 17-8 Nadal önde
 
Son yıllarda sporun en büyük rekabetlerinden birini yaşıyor ve yaşatıyor Rafael Nadal-Roger Federer ikilisi.. Ve dün aralarındaki 25. maça çıktılar.. Nadal elde ettiği galibiyetle üstünlüğünü perçinledi ve durumu 17-8’e getirmeyi başardı...
 
1.2 milyon Euro ödül kazandı
 
Rafael Nadal, Fransa Açık’ta elde ettiği şampiyonlukla 1.2 milyon Euro’luk para ödülünün de sahibi oldu. İkinci olan Federer ise 600 bin Euro para ödülü aldı.. Öte yandan Nadal’ın kariyerinde kazandığı toplam para ödülü ise 40 milyon 52 bin 402 $’a çıktı.
 
10. Grand Slam zaferi
 
Nadal son 7 yılda 6. Fransa Açık şampiyonluğuna imza atarken, ayrıca kariyerinin 10. Grand Slam zaferini de kazanmış oldu. 
 
Federer, Nadal’dan 2 kat fazla basit hata yaptı
 
Nadal İstatistik Federer
 
4 Ace 11
 
3 Çift hata 1
 
27 Basit hata 56
 
39 Winner 53
 
143 Toplam puan 130 

Vatan Gazetesi