Topuklu ayakkabınızı akşam saati alın!

Ayak Sağlığı Uzmanı Nazlı Ekici, yüksek topuklu ayakkabıların boyun ve sırt, düz topuk ayakkabıların ise bel ve baldır ağrısına yol açtığını; yeni ayakkabı satın alırken de akşam saatlerinin seçilmesi gerektiğini söyledi

Topuklu ayakkabınızı akşam saati alın!
15 Nisan 2013 Pazartesi 13:00 tarihinde eklendi, 1.697 kez okundu.

 

Ayakkabı seçerken ayak sağlığını göz ardı etmemek gerektiğine dikkati çeken Podomonia Ayak Sağlığı Merkezi Kurucusu Podiartrist Nazlı Ekici, ayak sağlığı için öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabıların seçilmesini önerdi.
 
Ekici, genişler düşüncesiyle dar alınan ayakkabının yarattığı rahatsızlığın yanı sıra parmaklarda şekil bozukluğuna, basma sorunlarına, ayak mantarı ve nasır oluşumuna yol açabildiğini kaydetti.
 
Ekici, bu ayakkabıların ayrıca burkulma ve bu nedenle ayak bileğinde incinmelere de yol açabileceğini vurgulayarak "Yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde vücudun ağırlık merkezi öne kayar ve insan parmak ucunda yürüyormuş gibi olur. Ağırlığı destekleme alanı daraldığı için de dengenin çabuk bozulması sonucu düşme, ayak burkulması ve ayak bileğinde incinmeler meydana gelebilir. Yüksek topuklu ayakkabı giymek vücudun ağırlık merkezini öne kaydırarak dize ilave yük bindirir. Bu da dizlerde ağrı ve ileri yaşlarda kireçlenmelere neden olur. Vücudun ağırlık merkezinin öne kayması belde kavis artışına neden olur. Bu da bel kaslarında aşırı gerginlik ve ağrı yapar. Fazla kilolar, bu ağrıyı daha da çoğaltır" dedi.
 
KADINLARDA 5 KAT FAZLA 
 
Ekici, ayakkabı seçerken model ve renkten önce ayakkabının rahatlığına dikkat edilmesi önerisinde bulunarak "Ayrıca, ayakkabı doğal malzemeden imal edilmiş olmalı. Dar kalıplı, üstü basık, sivri burunlu, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık problemini beraberinde getirir. Özellikle yüksek topuk ve sivri burunlu ayakkabı tercih eden bayanların ayak başparmağı dışa doğru yönelir, ayağın iç yan kenarında da kemik çıkıntısı oluşur. Halluk Valgus denilen bu sorun ayakkabı tercihleri nedeniyle kadınlarda erkeklere oranla 5 kat fazla görülmektedir" diye konuştu.
 
AKŞAMLARI SATIN ALIN
 
Gün boyu ayaklara ağırlık yüklendiğinden akşama doğru şiştiğini vurgulayan Ekici, şunları söyledi: "Bu nedenle ayakkabıların akşam alınmasını öneriyoruz. Böylece akşam alınan ayakkabı rahat ise, gün boyu giydiğinizde rahatsız etmez. Ayakkabının uzunluğu ve genişliği ayağınızla orantılı olmalıdır. Yaş ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayaklar uzar ya da genişler. Bu nedenle ayak numaranızı aralıklı olarak kontrol edin. Sağlıklı bir ayak için ayakkabının topuk yüksekliği 2,5 santimetreyi aşmamalı."

DHA