Tornavida saplayıp öldürdüler

ABD’nin Meksika Körfezi’nde kimliği bilinmeyen saldırganlar yunuslara karşı anlaşılmaz bir şiddet sergiliyor. Yunusları silahla vurarak veya yüzgeçlerini keserek öldüren saldırganların yakalanmasına yardım edenlere beş bin dolar ödül verileceği açıklandı.

Tornavida saplayıp öldürdüler
21 Kasım 2012 Çarşamba 13:22 tarihinde eklendi.

 

Meksika Körfezi, 2010 yılında yaşanan ve bölgedeki deniz yaşamını çok olumsuz etkileyen petrol sızıntısı felaketinin ardından, yeni bir sorunla karşı karşıya. Petrol sızıntısının temizlenmeye başladığı 2011’den bu yana, kimliği bilinmeyen saldırganlar yunusları şiddet uygulayarak öldürüyor.
 
Federal yetkililer, son birkaç ay içinde Meksika Körfezi kıyısını paylaşan eyaletlerin kumsallarına çok sayıda ölü yunus vurduğunu, yunuslardan beş tanesinin vurularak, diğerlerinin ise yüzgeçleri ve çeneleri koparılarak öldürüldüğünü belirtti. En son olarak, Mississippi eyaletinin kıyısında alt çenesini kaybetmiş bir yunus bulundu.
 
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) yetkilileri, başlatılan soruşturma kapsamında sahillere giden ABD’lilerden balıkçılara kadar yaralı veya ölü yunuslara dikkat etmelerini, fark ettikleri olağan dışı olayları hemen bildirmelerini istedi.
 
“AKIL ALIR GİBİ DEĞİL”
NOAA’da görevli olan deniz biyoloğu Erin Fougeres, “Birilerinin yunuslara bu şekilde şiddet uygulayabildiğini görmek çok üzücü... Bilerek yapıldıkları çok belli” dedi. Fougeres, Louisiana eyaletinde 2011’de iki, bu yıl içinde de bir tane vurularak öldürülmüş yunus bulduklarını,toplamda beş yunusun vurularak öldürüldüğünü ifade etti.
 
Alabama eyaletinin kıyılarında geçtiğimiz yaz bulunan bir yunusun kafasına ise bir tornavida saplanmıştı. Aynı eyalette kuyruğu kesilmiş olarak bulunan bir yunus ise hayatta kalmayı başardı. Ölen yunusların yüzgeçlerini kaybetmelerinin yanı sıra, vücutlarında çok fazla kesik bulunduğu belirtildi.
 
Mississippi’deki Deniz Memelileri Çalışmaları Ensititüsü’nden Moby Solangi, “Bu akıl alır gibi değil... Bu hayvanlar son derece uysal, çok arkadaşça ve meraklılar. Eğer teknenizde iseniz size yaklaşırlar. Merakları ve arkadaşlıkları onları çok yakına çektiği için, aynı zamanda hedef haline de getiriyor” dedi.
 
ABD’de 1972 yılında kabul edilen Deniz Memelileri Koruma Yasası altında korunan türler arasında bulunan yunusların avlanması, 10 bin dolar ceza ve bir yıla kadar hapis cezasına mal olabiliyor.
 
YAKALAYANA BEŞ BİN DOLAR ÖDÜL
California merkezli Hayvanları Yasal Savunma Fonu, yunuslara şiddet uygulayarak öldürenlerin yakalanmasına yardımcı olacak kişilere beş bin dolar ödül vaat etti.
 
Meksika Körfezi’nde yaşanan korkunç saldırılar yunus populasyonunu da çok olumsuz etkiliyor. 2010 yılında petrol sızıntısı faciasından çok büyük zarar gören diğer deniz canlıları gibi, yunuslar aynı yıl kışın çok soğuk geçmesi nedeniyle de çok fazla ölüm yaşadı.
 
Uzmanlar, petrol sızıntısı faciasından bugüne kadar ölü bulunan bazı yunusların diş renklerinin değiştiğini fark ederken, akciğer enfeksiyonlarının da ölüm sebepleri arasında olduğunu belirtti. Şubat 2010’dan bu yana, bölgede ölen yunus sayısı 700’ü geçti.

NTV