Trabzon’a müjde

Doç. Dr. Mahmut Kaşıkçı, “Hiçbir takımın teşvik primine teşebbüs nedeniyle bir alt lige düşürülmesi mümkün değildir” dedi. İddianamede Karadeniz ekibinin yöneticileri teşvik girişiminden suçlanıyordu

Trabzona müjde
20 Aralık 2011 Salı 08:34 tarihinde eklendi.

 

3 Temmuz’dan bu yana devam eden ve birçok kulübü etkisi altına alan şike ve teşvik iddialarıyla ilgili herkes bir şey söyledi, herkes farklı yorum getirdi.
 
Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’da değişik yapıldıktan sonra Futbol Disiplin Talimatı’nın 58. maddesinin de değiştirilmesi gerektiği belirtilerek, çeşitli görüşler ortaya atıldı. Ancak Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu eski üyesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Mahmut Kaşıkçı’nın son yorumu da yine çok tartışılacağa benziyor.
 
58/1. maddede müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemenin veya buna teşebbüs etmenin yasak olduğunun belirtildiğine dikkat çeken Kaşıkçı, talimatın 58/1. maddesinin son cümlesinde teşvik priminin aynı kapsamda (yani yasak) olduğunun belirtilmiş olmasına rağmen, teşviğe teşebbüsten söz edilmediğini bu durumda teşvik primine teşebbüs halinin anılan maddenin kapsamında tamamlanmış ihlal gibi cezalandırılamayacağını öne sürdü.
 
İki maçta girişim var
Kaşıkçı ayrıca, “Hiçbir takımın, teşvik primine teşebbüs nedeniyle bir alt lige düşürülmesi mümkün değildir. Sözü edilen talimat maddesinde teşvik primine teşebbüs yasak kapsamına alınmamış. Dolayısıyla teşebbüs aşamasında kalmış bir teşvik priminden dolayı ne kulüpler küme düşürülür, ne de yönetici, görevli ve futbolcular PFDK tarafından bu maddedeki cezalar ile cezalandırılabilir” dedi.
Bilindiği gibi Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ile Asbaşkan Nevzat Şakar, teşvik primi verilmesi girişiminden dolayı iddianamede yer alıyordu. Bordo-mavililerin, Fenerbahçe-Ankaragücü ile Sivasspor-Fenerbahçe karşılaşmaları için teşvik primi girişiminde bulunduğu iddia edilmişti.
İddianamede teşvik verdiği iddia edilen Fenerbahçeli yöneticilerin eylemlerinin de bu kapsamda kabul edilmesi durumunda onlar için de küme düşürme cezası ve maddedeki diğer cezalar uygulanamayacak.
 
MADDE 58  MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME
 
(1) Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır.Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu
kapsamdadır.
(2) Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.
(3) İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası
verilir.
(4) Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.
 
Giray’a ameliyat
Trabzonspor, ara vermeden Ordu maçının hazırlıklarına başlarken Gençlerbirliği maçında burnu kırılan Giray Kaçar İstanbul’da ameliyat oldu. Bordo-mavili oyuncunun Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nde yapılan operasyonla burnundaki kırığın düzeltildiği belirtildi. Operasyonun ardından aynı gün taburcu olan Giray’ın 1 hafta sonra antrenmanlarına koşu yaparak başlayabileceği, daha sonra maskeyle toplu çalışmalara katılabileceği kaydedildi.
 
PFDK’dan açıklama
 
PFDK kırmızı kartlar nedeniyle ceza alan Elmander, Engin Baytar ve Zokora’nın durumlarına açıklık getirdi. Engin’in rakip oyuncuya yönelik şiddetli hareketi nedeniyle 3 maçla cezalandırıldığı, ancak eylem öncesinde rakip oyuncusunun fiili müdahalesi göz önünde bulundurularak, cezasına FDT’nin (tahrik) başlıklı 13. maddesinin uygulanması suretiyle 2 maç cezası aldığı, Elmander’in rakip takım sporcusuna ciddi faulü nedeniyle 2 rmaç ceza verildiği, Zokora’nın ise Engin Baytar gibi rakip takım sporcusuna yönelik şiddetli hareketi nedeniyle, 3 resmi müsabakadan men cezası ile cezalandırıldığı bildirdi.

Milliyet