Traktör kazalarında 5 yılda 1600 kişi öldü,

Emniyet Genel Müdürlüğü kayıtlarında son 5 yılda Türkiye genelinde meydana gelen 12 bin 712 traktör kazasında 1600 kişi öldü, 23 bin 380 kişi de yaralandı.

Traktör kazalarında 5 yılda 1600 kişi öldü,
15 Kasım 2013 Cuma 21:56 tarihinde eklendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlarda tüm ülke çapında araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK’ün tahminlerine göre de Ankara’da trafiğe kayıtlı traktörlerin yüzde 85’i araç muayenesini yaptırmıyor.

Türkiye’de dünya standartlarında araç muayene hizmeti vererek trafik güvenliğine büyük katkı sağlayan TÜVTÜRK, Ankara’daki traktörlerle ilgili çarpıcı verileri kamuoyu ile paylaştı.

Ankara’da trafik tescile kayıtlı 45 bine yakın traktörden 2012’de muayeneye gelmesi gerekenlerin yalnızca yüzde 15’inin muayeneye geldiğinin belirtildiği açıklamada, kanunen yükümlü olmalarına karşın geri kalan yüzde 85’in araç muayenesi hizmeti almadığı ve 2013 yılında da aynı eğilimin devam ettiği vurgulandı.

TRAFİK KAZALARINDA HER YIL 300 KİŞİ ÖLÜYOR

TÜVTÜRK ‘ün desteğiyle Emniyet Genel Müdürlüğü (EMG) tarafından 2012 yılında düzenlenen Tarım Araçlarının Güvenli Kullanım Çalıştayı’nda açıklanan rakamlara göre, her yıl ülkemizde ortalama 2 bin 500 traktör kazası meydana geliyor ve bu kazalarda, ortalama 300 vatandaşımız hayatını kaybediyor.

EGM istatistiklerine göre traktör kazalarında karşılaşılan sürücü kusurları arasında dönüş kurallarına uymama, kavşak ve geçitlerde geçiş önceliğine uymama ve aracın hızını hava ve trafik durumuna göre ayarlamamanın geldiği görülüyor.

İstatistiklere göre kazaların bir başka nedeni ise, traktörlerin düzenli bakımlarını ve muayenelerini yaptırmamaları. Sürücü kusuru dışında araç kaynaklı kazalara bakıldığında yüzde 66’sının nedeni, traktörlerdeki far ve ışık donanımlardaki eksiklik, hareketli aksamlardaki kusurlar, fren ve lastik sorunları olarak belirlenmiş. TÜVTÜRK’ten alınan bilgiye göre, bu kusurlar, araç muayene sırasında traktörlerde en çok tespit edilen ağır kusurlar ile paralellik gösteriyor.

Türkiye’de kanunlara göre traktörler, trafiğe çıkmalarının ilk 3 yılından sonra 3 yılda bir muayeneye gelmek zorunda. Muayene kaçağı traktörler, her gün trafikte binlerce sürücü ve yolcunun hayatını tehlikeye atıyor. Traktör muayenesi yaptırmamanın birçok yasal yaptırımı da bulunuyor.

Muayeneye zamanında gelmeyen araçlar, muayene ücretini, geç kaldıkları her ay için yüzde 5 fazla ödüyor. Yol kontrollerinde muayenesiz olduğu tespit edilen araçlar için trafik cezası düzenlenebiliyor ve bu araçlar trafikten men edilebiliyor.

TRAKTÖRLERDE MEYDANA GELEN KAZALARIN NEDENLERİ

En çok tespit edilen sürücü kusurları; “Dönüş kurallarına uymamak, kavşak, geçit ve kaplamanın dar olduğu yerlerde geçiş önceliğine uymamak, araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmamak, şerit izleme, değiştirme kurallarına uymamak, manevra kurallarına uymamak.”
En çok tespit edilen araç kusurları; far ve diğer ışık donanımları, aks, rot, fren, lastik patlaması olarak tespit edildi.

MUAYENESİZ TRAKTÖRLER TRAFİKTEN MEN EDİLEBİLİYOR

Türkiye’de kanunlara göre traktörler trafiğe çıkmalarının ilk 3 yılından sonra üç yılda bir muayeneye gelmek zorunda. Araç muayenesi yaptırmamanın birçok yasal yaptırımı bulunuyor. Muayeneye zamanında gelmeyen araçlar, muayene ücretini, geç kaldıkları her ay için yüzde 5 fazla ödüyor. Yol kontrollerinde muayenesiz olduğu tespit edilen araçlar için trafik cezası düzenlenebiliyor ve bu araçlar trafikten men edilebiliyor.

TRAKTÖR SÜRÜCÜLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Traktör sürücülerinin dikkat etmesi gereken en önemli hususlar ise yükleme ve taşıma güvenliğine dikkat etmek, hız kurallarına dikkat etmek, aracın hızını yol, hava ve trafik şartlarına göre ayarlama, far ve aydınlatma ekipmanlarının işlevsel olduğundan emin olmak, manevra ve çekme kurallarına uymak, periyodik araç muayenesini zamanında yaptırmak ve düzenli bakım yaptırmak olarak sıralandı.

TÜRKİYE’DE SON 5 YILDA 1600 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenli Traktör Kullanımı Projesi’nde elde edilen sonuçlarda EMG ve JGM sorumluluk bölgelerinde son 5 yılda meydana gelen traktör kazaları şöyle:

YIL Kaza Sayısı Ölü Yaralı

2008 2289 330 4446
2009 2437 334 4835
2010 2509 356 4757
2011 2630 289 5058
2012 2847 291 4284
Toplam 12712 1600 23380


CİHAN