TRT'den Hürrem'e yeni rakip

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT Çocuk kanalında yayınlanmak üzere Osmanlı padişahlarının çizgi filmlerini yaptırdıkları belirtti.

TRTden Hürreme yeni rakip
14 Aralık 2012 Cuma 14:37 tarihinde eklendi, 1.290 kez okundu.

 

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT Çocuk kanalında yayınlanmak üzere Osmanlı padişahlarının çizgi filmlerini yaptırdıkları belirterek, “Özellikle ilkokula daha yeni başlayan ve başlamak üzere olan çocuklara, tarihi, sıkmadan, padişahları farkında olmadan keyifli bir şekilde onlara anlatabileceğimiz bir çalışmamız var. Şu an 9 bölümü bitti. Çizimleri devam ediyor. Biraz daha çoğaldığında inşallah onları TRT Çocuk kanalına koyacağız” dedi.
 
TRT TÜRK ile Türk Patent Enstitüsü (TPE) arasında sponsorluk anlaşması imzalanmasına ilişkin TRT Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen törende konuşan Şahin, 3 yıl öncesinden itibaren TRT'ye 10 yeni kanal kazandırmaya başladıklarını ve marka oluşturduklarını söyledi.
 
Sadece marka oluşturmadıklarını, aynı zamanda markalaştıklarını ve bazı kanallarının alanlarında açık ara birinci olduğunu dile getiren Şahin, “Örneğin çocuk kanalımız, tüm çocuk kanalları içerisinde birinci. Bazen çocuk kanalımız gün içerisinde tüm kanallar içerisinde birinci oluyor” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün geçtiğimiz günlerde TRT'yi ziyaret ettiği sırada, anlık reytingleri izlerken bir ara çocuk kanalının bütün kanalları geçip birinci sıraya oturduğunu aktaran Şahin, Cumhurbaşkanı Gül'ün kendilerine takılarak, “Birkaç tane daha kanal açın, birinci sıraya otursun” dediğini aktardı.
 
Sadece bununla yetinmediklerini, içeriğini de millileştirdiklerini ve yerlileştirdiklerini anımsatan Şahin, önceleri yüzde 70-80 yurt dışından çizgi filmler alınırken, çocuk kanalının şimdi yüzde 70 oranında, Keleoğlan, Pepe, Cille ve Nasreddin Hoca gibi yerli karakterlerin bulunduğu yerli yapımları yayınladığını belirtti.
 
Bu yapımları aynı zamanda yurt dışına satarak, hem para kazandırdıklarını hem de kültürün transfer edildiğini ifade eden Şahin, öte yandan TRT Haber kanalının da haber kanalları içerisinde birinci olduğunu dile getirdi.
 
TRT Türk'ün ise daha çok yurt dışına yönelik yayın yaptığını ve izleyici kesiminin entelektüel düzeyi yüksek kesimler olduğunu belirten Şahin, TPE ile gerçekleştirecekleri işbirliği kapsamında, Türk tasarım kültürünü, TRT Türk kanalından duyuracaklarını kaydetti.
 
Aralarındaki işbirliğinin başlangıç gibi değerlendirilmesini isteyen Şahin, bundan sonra farklı programlara da TPE ile birlikte imza atılması temennisinde bulundu.
 
Şahin, “Çünkü kanal sayısı itibarıyla 15'e çıktık, içerik itibariyle zenginleşiyoruz. Artık markalaşmak yolunda ciddi mesafeler aldık. Çünkü her kanal, TRT1'i hariç tutarsak, tematik kanallar halini aldı. O kanallara da özellikle özgün programları koyarken, biz TPE ile de diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla da özel sektörle de bu tarz imzalar atmaktan sadece keyif alıyoruz. Bu bizi aynı zamandan güçlendiriyor” diye konuştu.
 
Osman Padişahlarının çizgi filmleri
 
İbrahim Şahin, bir soru üzerine, TRT Çocuk kanalında yayınlanmak üzere Osmanlı padişahlarının çizgi filmlerini yaptırdıklarını söyledi.
 
Şahin, “Özellikle ilkokula daha yeni başlayan ve başlamak üzere olan çocuklara, tarihi, sıkmadan, padişahları farkında olmadan keyifli bir şekilde onlara anlatabileceğimiz bir çalışmamız var. Şu an 9 bölümü bitti. Çizimleri devam ediyor. Biraz daha çoğaldığında inşallah onları TRT Çocuk kanalına koyacağız” dedi.
 
Osman Gazi'den başlayarak son padişaha kadar bütün padişahların anlatılacağını aktaran Şahin, “Keyifli bir şekilde tarihi anlatırken, orada padişahları da silsile ile anlatacağız” ifadesini kullandı.
 
Çizgi filmin ismini ise yapımcı ile görüşmeden söylemek istemediğini dile getiren Şahin, “Yani Osmanlı Padişahları ismi koyabiliriz. Ama biz, biraz daha soft, çocukların daha rahat anlayabileceği ve dillendirebileceği bir ismi düşünüyoruz. Projenin ismi var da ben televizyona yansıyan ismini söylemeyeyim” diye konuştu.
Başka bir soru üzerine ise Şahin, sağlık bakanlığı, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer bakanlıkların da spesifik kanal talepleri olduğunu ancak buna sıcak bakmadığını dile getirdi.
 
Bu tarz kanalların çok fazla izlenmediğini ve tematik kanalların en az izlenen kanallar olduğunu ifade eden Şahin, mesela sağlıklı ilgili birtakım şeyler varsa çok izlenen kanallara kaliteli programlar konulmasının gerektiğini anlattı. Çok izlenen kanallarda insanların ihtiyaç duyduğu konuların vurgulanması gerektiğini dile getiren Şahin, örneğin diziler vasıtasıyla birtakım şeylerin hissettirmeden aktarılabileceğini anlattı.
 
“Marka ve patentlerle ilgili farkındalık yaratmayı hedefliyoruz”
 
TPE Başkanı Habip Asan ise 2023 yılıyla ilgili olarak çok önemli hedefler konulduğunu belirterek, bu hedeflere ulaşabilmek için katma değeri yüksek bilgi yoğun ve odaklı ürünler üretilmesi, bu tür bir ekonomik yapıya geçilmesi gerektiğini söyledi.
 
Bunun ancak sanayide özgün patent, marka ve tasarımlarla başarılabileceğini vurgulayan Asan, Türkiye'de son dönemde bu konuyla ilgili önemli gelişmeler yaşandığını ve bu açıdan umutlu olduklarını aktardı.
 
Asan, 2011 yılında, Türkiye'nin 117 bin marka başvurusu ile Avrupa'da en çok marka başvurusu yapılan ülke konumunda olduğunu, yine yaklaşık 35 bin tasarım başvurusuyla Avrupa'da ilk üç içerisinde yer aldığını kaydetti.
 
Türkiye'nin patent başvurularında da 2012 yılı sonu itibariyle 15 binin üzerinde bir rakama ulaşıldığını belirten Asan, “Bütün bunları, hiç kuşkusuz, 2023 hedeflerini tutturmamız açısından çok olumlu gelişmeler olarak görüyorum” dedi.
 
Bunların yanı sıra toplumda marka ve patentlerle ilgili bir farkındalık ve bilinç düzeyi oluşturmayı hedeflediklerini dile getiren Asan, yazılı ve görsel medyayı kullanmanın, bunu yapmanın en etkili yolu olduğunu ifade etti.
 
Bu anlamda Türkiye'de ilk akla gelen kuruluşan TRT olduğunu belirten Asan, son dönemde TRT Genel Müdürü Şahin'in inovatif yaklaşımını gözlemlediklerini anlattı.
 
Asan, “TRT son dönemde yarattığı yeni markalarla, bu yarattığı markalarla kalmayıp bir de bunun marka değerini arttıran bir kurum oldu. Biz bile bu noktada TRT'den faydalandık. Hiç kuşkusuz bu bizim işbirliğimiz açısından son derece önemli” diye konuştu.
 
Şu anda TRT ile coğrafi işaretlerin belirlenmesi konusunda belgesel çalışmalarının devam ettiğini, aynı zamanda Türkiye'de en çok marka, patent, tasarım tescili almış kişilerle ilgili belgesel oluşturulduğunu aktaran Asan, tasarımla ilgili olarak TRT Türk televizyon kanalında yayınlanan “Bi'Dünya Tasarım” programına ilişkin işbirliği protokolünün zemininin oluşturulduğunu belirtti.
 
Asan, “Tasarım, gerçekten çok az Ar-Ge gerektiren, fazla para harcamadan çok büyük katma değer yaratılabilecek bir fikri ürün. O bakımdan ülkemiz için son derece önemli olduğunu düşünüyorum. 2023 hedeflerine varma noktasında tasarıma daha çok önem vermeliyiz” ifadesini kullandı.
 
Habip Asan, bir soru üzerine işbirliği protokolünün 13 bölümü kapsadığını ancak burada bulunmalarının bir başlangıç olduğunu belirterek, bunun dışında yeni projelere de kurum olarak hazır olduklarını dile getirdi.
 
Asan, başkanlığını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün yaptığı Türk Tasarım Danışma Konseyi'nin hazırladığı Tasarım Strateji Belgesi'nin, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun gündeminde olduğunu, yakın bir zamanda görüşülerek, kamuoyuyla paylaşılacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından TRT Genel Müdürü Şahin ve TPE Başkanı Asan, protokolü imzaladı.