TSE, yeşil bina sertifikası verecek

Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE), konut ve ticari yapıların yeşil bina kriterlerine göre tasarlanarak inşa edilmesi konusunda 2 ay içinde ulusal standartları belirleyerek, sertifika verebileceği bildirildi.

TSE, yeşil bina sertifikası verecek
03 Nisan 2013 Çarşamba 12:06 tarihinde eklendi.

 

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Genç İşadamları Derneği  (TÜGİAD) Ankara Başkanı Barış Aydın’ın, ‘’yerli yeşil bina’’ sertifikası konusunda TSE’ye yaptığı çağrı kısa sürede karşılık buldu. TSE Genel Sekreter Teknik Yardımcısı Coşkun Şentürk ve TSE Ürün Belgelendirme Merkezi Başkanı Doğan Yazar, Barış Aydın’ı, ziyaret ederek bugüne kadar inşaat firmalarının ciddi meblağlar  ödeyerek yurt dışındaki kuruluşlardan aldığı yeşil bina sertifikasını, ulusal koşullara uygun standartlar belirleyerek vermeye hazır olduklarını bildirdi. Şentürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da onay vermesi halinde TSE’nin gerekli altyapıyı en geç 2 ay içinde hazırlayabileceğini belirtti. TSE’nin vereceği yeşil bina sertifikasının öncelikle yurt içi ve yurt dışında akredite edilmesi gerektiğinin altını çizen Şentürk, "Görev verilirse biz hazırız. Sürecin bir an önce başlatılması için Bakanlığın desteği önemli. Firmalar da binaları yeşil bina kriterlerine uygun inşa etmeleri konusunda özendirilmeli. Yeşil bina sertifikası almak, maddi açıdan şirketler için bir külfet olmaktan kurtarılmalı." dedi.
 
Şentürk, Barış Aydın’a böyle bir konuyu gündeme getirdikleri için teşekkür ederek, "STK’lara büyük rol düşüyor. Bugün burada bir arada olmamız çok önemli bir adım. Biz TSE olarak gelen talepleri çok ciddi takip ediyor ve kısa sürede çözüm üretmek için olağanüstü gayret sarf ediyoruz." diye konuştu.
 
YEŞİL BİNA TEŞVİK EDİLMELİ 
 
İMKON Genel Başkan Yardımcısı Barış Aydın da ‘’leed’’, ‘’breeam’’ gibi yeşil bina sertifikalarının yabancı kuruluşlardan alınmasının yatırımcılara çok büyük mali yük getirdiğini vurguladı. Konutlarda bu sertifikanın maliyetinin 5 bin dolardan başladığını, ticari projelerde ise 100 bin doları bulduğunu anlatan Aydın, şunları söyledi: "Çevreci konut projeleri konusunda hassasiyet artırılmalı derken, yatırımcıyı çok büyük yükümlülükler altına sokmanın da doğru olmadığı inancındayız. Bu konuda TSE’ye bir çağrı yaptık. Bu çağrımız kısa sürede karşılık buldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da sektörün taleplerini değerlendirmesi gerekiyor. Yeşil bina sertifikası, sektörde faaliyet gösteren iş adamlarının hem kaliteli iş yapmasını sağlayacak hem de gelirini artıracak. Yeşil bina kriterlerine uygun inşaat yapacak müteahhit desteklenmeli, teşvikler verilmeli. Böylece daha sağlıklı, doğaya saygılı konutlar üretilebilir."

 Yeşil bina kriterlerinin inşaat maliyetlerini yüzde 2 ile 8 oranında artırdığını kaydeden Aydın, "Maliyetin artması yatırımcıyı korkutmasın. Konutları satarken zarar etmediğinizi göreceksiniz. Mütekabiliyet Yasası kapsamında Türkiye’den konut almak isteyen yabancılar, çevreci, doğa dostu projelere büyük ilgi gösteriyor." diye konuştu.
 
YEŞİL BİNALARIN YARARLARI
 
ABD’deki Çevre Dostu Binalar Konseyi tarafından geliştirilen bir dizi kriterleri kapsayan ‘Leed’ ile İngiltere’de binaların çevresel performanslarını değerlendiren ‘Breeam’ gibi kuruluşların verdiği yeşil bina sertifikalarına sahip binalar, enerji tüketiminde yüzde 24 ila 50, su kullanımında ise yüzde 40 tasarruf sağlıyor. Çevreci yapılarla karbon salınımında yüzde 33 ile 39 düşüş sağlanırken, atıklar ise yüzde 70'e varan oranda azalıyor.
 
 

CİHAN