TSK'da YAŞ heyecanı; kimler gelecek kimler gidecek

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) albaylar ile general ve amirallerin emeklilik ya da terfilerinin belirlendiği Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) yaklaşık 1 ay sonra toplanıyor.

TSKda YAŞ heyecanı; kimler gelecek kimler gidecek
28 Haziran 2017 Çarşamba 08:01 tarihinde eklendi.
Şûra, Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatıyla 1 Ağustos’tan daha erken bir tarihte de yapılabilecek. Ancak Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, genellikle ağustos başında yapılan Şûra’ya ilişkin “Geleneğin dışına çok çıkmayız diye düşünüyorum” açıklaması yaptı. YAŞ’ta ele alınacak terfi listeleri üzerinde ise titiz bir çalışma yürütülüyor. Şûra’da 15 Temmuz ve sonrasında FETÖ ile mücadelesiyle dikkat çeken liyakat sahibi komutanların terfilerde öne çıkması, yeterli mücadele yürütmeyenlerin ise emekli edilmeleri bekleniyor.
 
53 GENERAL LİSTEDE
 
15 Temmuz’un ardından ihraçlar, emeklilikler ve Jandarma ile Sahil Güvenlik Komutanlıklarının İçişleri Bakanlığı’na devri sonrası general ve amiral sayısı 203’e geriledi. Önceki yıllar görülen uzun terfi listelerinden artık eser yok. Oran neredeyse 3’te 1’e düştü. Bu yıl orgeneral ve oramiraller dışında rütbede en az 3 yıllık görev süresini dolduran 53 general ve amiral terfi listesine girdi. Kara Kuvvetleri’nde 34, Deniz Kuvvetleri’nde 10, Hava Kuvvetleri’nde sadece 9 general ve amiral terfi sırasında bulunuyor.
 
ÇOLAK MI TEMEL Mİ?
 
Bu yılki Şûra’da dikkatler komuta kademesine çevrilmiş durumda. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın 2 yıl daha görev süresi bulunuyor. Kuvvet komutanlarının 2 yıllık görev süreleri ise 30 Ağustos’ta doluyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak emekli edilirse yerine atanacak isim 2019’un Genelkurmay Başkanlığı için en kuvvetli aday olacak. 15 Temmuz gecesi Akar’ın görevine vekalet eden Genelkurmay İkinci Başkanı Ümit Dündar ile Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler’in isimleri dillendirilse de YAŞ’ta sürprizlerin de yaşanabileceği belirtiliyor. Çünkü bu yıl OHAL düzenlemeleri gereği, rütbesinde 1 yılını doldurmuş bir korgeneralin orgeneralliğe atanarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesi mümkün. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanısıra, öldürülmesi için ardından özel kuvvet timleri gönderilen ikinci isim olan Korgeneral İsmail Metin Temel’in Şûra listesinde adı geçmese de sürpriz bir terfi ile gündeme gelebileceği konuşuluyor. Bununla beraber yaş haddini doldurmayan Çolak’ın görev süresinin uzatılması da mümkün.
 
Nöbet değişimi sürpriz olmaz
 
Hava ve Deniz’de komutanın değişmesi bekleniyor. Hava’da Abidin Ünal, 2 yıllık görev süresini 30 Ağustos’ta tamamlıyor. Ünal’ın emekli olması durumunda Hava’nın yeni komutanı, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz olacak. Bununla beraber Bostanoğlu ve Ünal için de görev sürelerinin uzatılması önünde bir engel de bulunmuyor. 9 generalin terfi listesinde bulunduğu Hava’da iki kor, orgenerallik bekliyor. En güçlü aday 15 Temmuz sonrası FETÖ ile mücadelede öne çıkan Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Atilla Gülan. Hava’nın diğer or adayı ise rütbesinde 3. yılını geride bırakan Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Nihat Kökmen. Geçen yıl görev süresi bir yıl uzatılan Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu ise emekli edilebilir. Ancak istenirse Bostanoğlu bir yıl daha göreve devam edebilir. 3 kor’un terfi beklediği Bahriyede, Güney Deniz Saha Komutanı Hasan Uşaklıoğlu, Brüksel’deki Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı Serdar Dülger ile Kuzey Deniz Saha Komutanı Hasan Şükrü Korlu listede. Kor’a terfi bekleyen Tümamirallerden Ahmet İskender Yıldırım ise FETÖ’nün kumpas davalarından İzmir Askeri Casusluk davasının tutuksuz sanıklarındandı.
 
Örgüte meydan okumuştu
 
Geçen yılki YAŞ'ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda istifa, ihraç ve emeklilik nedeniyle boşalan 4 orgeneral yerine sadece Musa Avsever or'a terfi ettirilmişti. TSK’da orgeneral sayısı azaltılmış, daha önce orgeneral rütbesinde bulunan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, 2. Ordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri EDOK Komutanlığı rütbeleri korgeneral seviyesine düşürülmüştü. Bu yıl emekli edilecek yeni isimlerle birlikte korgenerallerin terfi şansı artmış durumda. Kara’da 6 kor, or’a terfi bekliyor. Bu isimler arasında, kor’da 4 yıllık görev süresini dolduran Mehmet Daysal var. İsmi öne çıkan diğer isim de EDOK Komutanı Tahir Bekiroğlu. 15 Temmuz’da Harp Akademileri Komutanı olan Korg. Bekiroğlu, “Öldürecekseniz öldürün, asacaksanız asın” karşılığını verdiği darbecilerle işbirliğini reddedince, derdest edilerek Hadımköy Askeri Cezaevi’ne kapatılmıştı. Orgenerallik bekleyen diğer askerler ise Ömer Paç, Yılmaz Uyar, Şeref Öngay ve Mehmet Faruk Şengün.
 
Yeni Şafak