TSK’dan orduevi açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı, askerî sosyal tesislere giriş hakkının geçici sürelerle veya sürekli olarak yasaklanması işlemlerinin hukuki dayanağını TSK İç Hizmet Yönetmeliği’nin oluşturduğunu hatırlattı.

TSKdan orduevi açıklaması
09 Aralık 2013 Pazartesi 11:58 tarihinde eklendi, 2.426 kez okundu.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Söz konusu tesislerden yararlanma hakkının hangi durumlarda kısıtlanabileceği, Yönetmeliğin 664/4’üncü maddesinde düzenlenmiştir. Bu uygulama uzun yıllardan beri yapılmakta olup tamamen TSK İç Hizmet Yönetmeliği hükümlerine göre icra edilmektedir.” bilgisi verildi.

TSK İÇ HİZMET YÖNETMELİĞİ 664/4’ÜNCÜ MADDESİ

“4 - Subaylar, askeri memurlar ve astsubaylar ile bunların emeklileri orduevlerinin ve askeri gazinoların tabii üyeleridirler.

(Değişik:17.11.2007-26703/1 md.) Tabii üyeler ile orduevleri, askeri gazino ve öteki askeri sosyal tesislerden yararlanma hakkına sahip diğer kişilerin;

a) (Değişik:17.11.2007-26703/1 md.) Bu mahallerde; siyasi konuşma yapmaları, siyasi telkin ve öneride bulunmaları, yasal ve yasa dışı kurulmuş bulunan siyasi amaçlı parti, kuruluş, dernek ve örgütlerden herhangi biri hakkında propaganda yapmaları yasaktır. Bu yasağa uymayanlar hakkında gerektiğinde yasal işlem yaptırılmakla birlikte, emekli üyeler ile sosyal tesislerden yararlanma hakkına sahip diğer kişilerden birinin bu tür faaliyette bulunduğu herhangi bir şekilde tespit edilenler anılan sosyal tesislerden yararlanma haklarını kaybederler.

b) (Değişik:17.11.2007-26703/1 md.) Söz atma, sarkıntılık, ırz ve iffete tecavüz, askerlik haysiyet ve şerefine dokunan fiilleri işlemeleri veya orduevleri, askerî gazino ve öteki askerî sosyal tesislerde uyulması öngörülen kurallara uymamakta ısrar etmeleri halinde bunlar hakkında gerektiğinde yasal işlem yaptırılmakla birlikte bu tesislere girişleri Genelkurmay Başkanlığınca yasaklanabilir. Yapılan yasal işlem sonucunda bu fiilleri işlemedikleri anlaşılanlar hakkında, daha önce alınmış olan yasaklama kararı Genelkurmay Başkanlığınca kaldırılır.

c) (Değişik:14.2.1999-23611/1 md.) Emekli üyeler ile bunların aile fertlerinden birisinin, irticai, bölücü, yıkıcı faaliyetler içerisinde yer aldığının ya da Türk Silâhlı Kuvvetleri aleyhinde beyanda veya faaliyette bulunduğunun tespit edilmesi halinde, bu kimselerin, orduevleri, askerî gazinolar ve diğer askerî sosyal tesislere girişleri, Genelkurmay Başkanlığınca geçici veya sürekli olarak yasaklanabilir.

ç) (Ek:17.11.2007-26703/1 md.) Kendisine özel bir görev verilmediği halde görevi ve sıfatı icabı muvazzaflık yaptığı dönemde bulunduğu görev ve görev yerleri hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunan, astlık-üstlük münasebetlerini zedelemeye, amir veya komutanlara karşı güven hissini yok etmeye yönelik olarak açıkça aşağılayıcı söz ve davranışta bulundukları çeşitli komutanlık ve resmi kaynaklardan intikal eden bilgi ve belgelerden tespit edilenlerin orduevleri, askerî gazinolar ve diğer askerî sosyal tesislere girişleri, Genelkurmay Başkanlığınca geçici veya sürekli olarak yasaklanabilir.”


CİHAN