TÜBİTAK destekli diyabetik un

KONYA'da bir un fabrikasında TÜBİTAK desteğiyle diyabet hastaları için glisemik indeksi (kandaki şeker düzeyine etkisi) yüzde 40 azaltılmış beyaz un ve kilo vermek isteyenler için 'light' un üretildi.

TÜBİTAK destekli diyabetik un
03 Nisan 2016 Pazar 13:17 tarihinde eklendi, 2.168 kez okundu.
KONYA'da bir un fabrikasında TÜBİTAK desteğiyle diyabet hastaları için glisemik indeksi (kandaki şeker düzeyine etkisi) yüzde 40 azaltılmış beyaz un ve kilo vermek isteyenler için 'light' un üretildi. 
 
Konya'da 2010 yılında müşterilerinden gelen talep doğrultusunda diyabetik un üretme araştırmalarına başlayan bir un fabrikası, piyasada bulunan diğer beyaz unlara göre glisemik indeksi düşük beyaz un üretti. Fabrikanın genel müdürü gıda mühendisi İbrahim Güzel ve ekibi, hazırladıkları projeyi TÜBİTAK'a sundu. Buradan aldığı onayla Ar-Ge çalışmaları yapılan diyabetik unun Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Uzmanları tarafından yapılan incelemesinde, diğer unlara göre glisemik indeksinin yüzde 40 daha az olduğu onaylandı. Diğer ürün light unun ise diyet buğday unu olduğu ve diğer unlara göre karbonhidratının yüzde 40 daha az olduğunu onayladı.  
 
İHRACAT BAŞLADI 
 
Ar-Ge çalışmaları sonucu TÜBİTAK'ın desteğiyle diyabetik ve light unu geçen yıl kasım ayında üretmeye başladıklarını belirten İbrahim Güzel, şunları söyledi:
 
''Diyabet hastaları için genelde kepekli unlar tavsiye edilmekte. Biz de bunu beyaz yapalım, tam buğday ve kepekli unlardan daha düşük bir glisemik endekse sahip olsun istedik. 2011 yılında TÜBİTAK'a projemizi sunduk. Projeye de TÜBİTAK destekli olarak yola koyulduk. Yaklaşık 3,5 yıl bu projenin Ar-Ge çalışması sürdü. Bu süre sonunda proje olumlu yazısını aldık. Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafından onaylandı. Tarım Bakanlığı projemizi onayladı ve diyabetik un ifadesini kullanabiliyoruz. ABD, İsviçre, Almanya Japonya ve Brezilya'da ilgili bakanlıklardan o ülkelerde satış için onaylarımızı aldık ve o ülkelere ürünümüzü ihraç etmeye de başladık.'' 
 
'KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTME HIZI 40' 
 
Ürettikleri unun en büyük özelliğinin kan şekerini yükseltme hızının düşük olduğunun altını çizen İbrahim Güzel, ''Slimini markasıyla piyasa sürdüğümüz diyabetik unu, diğer unlardan ayıran en büyük özellik beyaz olması. Beyaz olduğu halde kepekli unlardan yüzde 40 daha az glisemik indekse sahip olması. Yüksek oranda lif içermekte, uzun süre tok tutmakta, kabızlık gibi problemleri gidermekte. Light, unumuz ise yüzde 30 lif içermekte. Diyabetik ve light ürünümüz dünyada ilk ve tek oluyor. İçerisinde kimyasal veya GDO olarak hiçbir şey yok, yüzde yüz doğal bir ürün. Aylık 500 ton üretim kapasitemiz var ama taleplerimizde yoğunluk var ve artışa gitmeyi düşünüyoruz."