"TÜBİTAK ses kaydını inceleyebilir"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtlarının montaj olduğuna yönelik açıklamalarının kendi kişisel görüşü olduğunu söyledi.

TÜBİTAK ses kaydını inceleyebilir
27 Şubat 2014 Perşembe 20:39 tarihinde eklendi.

Işık, "Ben kişisel olarak bu kasetin çok açık ve net olarak montaj olduğuna inanıyorum. Ama dün bir cümle daha kullandım; 'eğer Başbakanlık isterse, bunun TÜBİTAK tarafından incelemesini yaparız.' dedim." ifadelerini kullandı.

Fikri Işık, gazetecilerin soruları üzerine dinleme konusuyla ilgili dünkü konuşmasına açıklık getirmek istediğini söyledi. Bakan Işık, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı'nın bu konudaki teknolojiyi bilmesi varsayılır. Şu anda istediğiniz insana istediğiniz konuşmayı çok rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Nitekim dün ve önceki gün Sayın Bahçeli ve Sayın Kılıçdaroğlu ile ilgili, montaj olduğu yazılarak yapılan kasetleri gördük.

Hatta Sayın Bahçeli ile ilgili espri söz konusu oldu. Sayın Bahçeli'ye yapılan montajdan haberi olmayan bir hanımefendi bunu dinledikten sonra 'Bu adamın başına taş mı düştü?' demiş. Montaj olduğunu bilmeyince o kadar inanmış ki.... Şu anda siz hele hele Sayın Başbakan ve oğlu gibi medyanın önünde çok olan, çok konuşan, hemen hemen bütün kelimeleri konuşmuş bir insanın ağzından istediğiniz cümleleri çıkartabilirsiniz." diye konuştu.

Böyle bir montajın teknolojik olarak mümkün olduğunu söyleyen Işık, şöyle devam etti: "Ancak Sayın Başbakan'ı çok yakından tanıyan birisi olarak o kaseti izlediğim zaman üslup açısından da Sayın Başbakan'ın tarzı açısından da bugüne kadar Sayın Başbakan'ın çok yakından tanımış olmanın verdiği psikoloji açısından da bu benim kişisel görüşüm; bu kesinlikle montaj. Kaldı ki bugün bazı gazetelerde hangi saniyede nasıl bir eklemenin yapıldığı da ifade edilmiş.

Ben kişisel olarak bu kasetin çok açık ve net olarak montaj olduğuna inanıyorum. Ama dün bir cümle daha kullandım: 'eğer Başbakanlık isterse bunun TÜBİTAK tarafından incelenmesini biz bunu yaparız.' Bu açıklamamın bazı medya organları tamamını vermiş, teşekkür ediyorum. Ama bazıları özellikle benim sadece bunun montaj olduğunu hissettiğim ifadesini vermiş, diğerini vermemiş. Halbuki bu benim kişisel görüşüm.

Eğer bir konuşmanın yarısını kesip anlamını değiştirirseniz, o kesen ve anlamını değiştirenin sorumluluğundadır, benim sorumluluğumda değil. Bir açık montaj olduğu yönünde. Ama kurumsal olarak Sayın Başbakan'ın ya da Başbakanlık'ın bir talepte bulunması, istekte bulunması durumunda bunu bizim kurumlarımızın inceleyeceğini söyledim. Yani eğer birileri lafın yarısını keser başka yere çekerse ona benim yapacağım bir şey yok."

TÜBİTAK'tan işten atılan çalışanlarla ilgili de konuşan Bakan Işık, "Şu anda dünden farklı bir durum yok. Yapılan incelemenin selameti açısından 5 arkadaşın çalıştıkları kurumla irtibatı kesildi. İşten atılma diye bir şey şu anda yok. Bu incelemenin sağlıklı yapılabilmesi açısından yapılan bir tedbirdir. Bundan sonra 3 aşamalı bir çalışma, zaten 1 Şubat itibariyle verdiğimiz bir talimat var; kriptolu telefonların öncelikle sisteminin incelenmesi, daha sonra yazılımının komple incelenmesi, bir de donanımın komple incelenmesi. Yani hardware ve software incelenmesinin yapılması. Bunu özellikle önemsiyoruz ve şu anda çalışmamızı bu alanda yoğunlaştırıyoruz."

Bakan Işık ve beraberindekiler, Gebze SGK Şube binasının açılışını gerçekleştirdi.


CİHAN