TÜDEF, ette ucuzluk olacağına inanmıyor

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, ette yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesinin ucuzluğa sebep olmayacağını ileri sürdü.

TÜDEF, ette ucuzluk olacağına inanmıyor
22 Kasım 2011 Salı 11:56 tarihinde eklendi.

 

TÜDEF Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Mehdi Eker’in ette ucuzluk beklentisinin, vatandaşa yansımayacağını savundu. Yılmaz, “Sayın bakanın ‘kırmızı ve beyaz et fiyatlarında yapılan KDV indirimi vatandaşın sofrasına da yansıyacak’ şeklindeki açıklaması, marketlerde ve et satış noktalarında karşılığı bulunmamaktadır. KDV’nin yüzde 1’e çekilmesi ile ucuzluğun tüketici sofrasına yansıması mümkün değildir. Geçmiş yıllarda da bazı gıda ve içeceklerde KDV indirimine gidildiğini ve yapılan indirimlerin satıcıların cebinde kaldığını biliyoruz. Sadece KDV indirimiyle et fiyatlarının düşmeyeceğine inanıyoruz. Uygulamada, bunun nasıl yansıyacağı ve et fiyatlarının nasıl denetleneceğinin de tüketici tarafından bilinmesi gerekmektedir. Sembolik 1-2 lira indirimin tüketiciye bir fayda sağlamayacağı açıktır.” diye konuştu.
 
Tarım Bakanlığı tarafından bugüne kadar uygulanan politikaların, vatandaşa ucuz et yemeği sağlamayacağını ifade eden TÜDEF Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti. “Bugüne kadar bakanlık tarafından uygulanan politikaların tüketiciye ucuz et yedirmeye yetmemiştir. Bu gidişle bundan sonra da tüketicinin bir umudu bulunmamaktadır. Etin ucuzlamasının, küçük üreticilerin desteklenmesiyle ya da tüketicinin alım gücünün iyileştirilmesi ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesiyle mümkün olduğunu düşünmekteyiz. Bu durumun gerçekleşmemesi durumunda, tüketici daha uzun süre et yiyemeyecek ve ete hasret kalacaktır. Sayın Bakan, açıklamasında, ‘beş bin personelle yılda 350 bin denetim yapıldığını ve ayrıca telefon hattı kurduklarını ve 13 Aralık 2011 tarihinden itibaren sağlıksız gıda üreten ve satan firmaların adları da açıklanacak’ demiştir. 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 13 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bir yıllık zaman diliminde gereken yönetmelikler bir türlü yayınlanamamıştır. 
 
TÜDEF, 2010 yılından beri, gıda ile ilgili Piyasa Gözetim ve Denetim sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılmasını ve sağlıksız gıda üreten firmaların adlarının yazılı ve görsel basında açıklanmasını bakanlıktan talep etmiştir. Bakanlık, bir yıldır yönetmelikleri bahane ederek tüketiciyi oyalamıştır. Yargı kararına rağmen PGD sonuçları Bakanlık tarafından açıklanmamıştır. Tüketici sağlığı gözardı edilmiş, ‘ticari sır’ gerekçesiyle firmalar kamuoyuna açıklanmamıştır. Beş bin denetim elemanı ile sağlıklı bir denetimin yapılamayacağını, tüketicinin bir şekilde denetim süreçlerine katılması gerektiğine inanıyoruz. Tüketicinin hizmetine sunulan Alo Gıda Hattı’nın da paralı olduğu ve tüketicilerin bundan haberinin olmadığının altını çizmek istiyoruz. Bir an önce yönetmeliklerin çıkarılmasını, sağlıksız ve kayıt dışı gıda ile mücadele konusunda gerekenlerin yapılmasını ve denetimlerin sıklaştırılmasını, tüketici sağlığının korunmasını istiyoruz.”