Tüketici güveni arttı

Araştırma Kuruluşu GfK Türkiye, Tüketici Güven Endeksinin, Şubat ayında bir önceki aya göre 0,6 puan artarak 94,7 düzeyine yükseldiğini bildirdi. Tüketici Güven Endeksi, Ocak ayında 94,1 puan düzeyindeydi.

Tüketici güveni arttı
28 Şubat 2012 Salı 11:40 tarihinde eklendi.

GFK Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, tüketiciler tarafından Şubat ayında, ''terör ve Uludere'de 35 kişinin ölümü'' gündemde en fazla öne çıkan konular olarak belirtildi.
    
Endeksin alt kalemlerine ve değişim oranlarına bakıldığında Şubat'ta gelecek 12 ay için hanenin maddi durumuna yönelik beklenti 1 puan (yüzde 0,9) artarak 109,4 puana yükseldi. Genel ekonomik duruma yönelik beklenti 3,1 puan (yüzde 2,6) artarak 121,4 puan olarak kaydedildi.
    
İşsizlik oranının azalacağına yönelik beklenti 0,1 puan (yüzde 0,1) azalarak, 89,9 puan olarak gerçekleşti. Tasarruf eğilimi ise 1,5 puan (yüzde 2,5) azalarak 58 olarak izlendi.
    
-Hesaplama yöntemi-

    
Tüketici Güven Endeksi denge yöntemine göre hesaplanıyor. Buna göre ''hanenin maddi durumu'', ''ülkenin genel ekonomik durumu'', ''işsizlik oranı'' ve ''hane tasarrufları''na yönelik beklentilere ilişkin sorulara toplam cevap verenler arasında pozitif ve negatif cevap verenlerin yüzdelerinin farkı hesaplanıyor ve bu farka 100 eklenerek çıkan değerlerin aritmetik ortalaması alınıyor.
    
Endeks 0'dan 200'e kadar değer aralığına sahip. Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveni açısından iyimser görüşte olanların oranının kötümser görüşte olanlardan fazla olmasını, endeksin 100'den küçük olması tüketici güveni açısından kötümser görüşte olanların oranının iyimser görüşte olanlardan fazla olmasını ifade ediyor.
    
Avrupa Komisyonu adına yürütülen araştırmanın saha çalışması her ayın ilk iki haftasında 12 NUTS1 bölgesini temsil eden 26 ilin kentsel ve kırsal alanlarında 15 yaş üzeri toplam 1100 kişi ile görüşülerek gerçekleştiriliyor.