Tüketici güveni arttı

Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 oranında arttı. Haziran ayında 91,8 olan endeks Temmuz ayında 92,8 değerine yükseldi.

Tüketici güveni arttı
16 Ağustos 2012 Perşembe 10:37 tarihinde eklendi.

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Aylık Tüketici Eğilim Anketi'nin 2012 yılı Temmuz ayı sonuçları açıklandı. 
     
Buna göre, endeks, Haziran ayına göre yüzde 1,1 oranında artarak, 92,8 oldu. 
     
Endeksteki artış, tüketicilerin mevcut dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum, gelecek dönem iş bulma olanakları ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu durumlarına ait değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklandı. 
     
Temmuz'da, bir önceki aya kıyasla satın alma gücü endeksi; mevcut dönemin 6 ay öncesine göre 88,7'den 90,3'e yükselirken, gelecek 6 aylık döneme göre ise 90,2'den 90,1'e düştü. 
     
Katılımcıların, gelecek 3 aydaki genel ekonomik duruma ilişkin beklenti endeksi de Haziran ayında 91,6 iken Temmuz ayında 92,5'e çıktı. 
     
Haziran ayında 93 olan gelecek 6 aylık dönemde iş bulma olanakları endeksi de Temmuz'da 93,4'e yükseldi. 
     
Mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygun olduğunu düşünenlerin sayısında ise söz konusu dönemde yüzde 2,5 oranında artış oldu. 
     
Anket ile tüketicilerin kişisel mali durumlarına ve genel ekonomiye ilişkin mevcut dönem değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri ölçülüyor ve yakın gelecekte yapılması planlanan harcamalarına ilişkin eğilimleri saptanıyor. 
     
Anket sonuçlarından hesaplanan Tüketici Güven Endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici Güven Endeksi'nin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.