Tümör tedavisinde "bor" umudu

YYÜ'lü bilim adamlarının 5 yıldır yürüttüğü araştırma sonucunda, tümör dokularının bor madeniyle yok edilmesi beklenen metodun patenti alındı.

Tümör tedavisinde bor umudu
04 Ağustos 2015 Salı 19:26 tarihinde eklendi.
VAN (AA) - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğretim üyeleri tarafından yapılan araştırma ile tümör dokularının bor madeniyle yok edilmesi beklenen metot geliştirildi.
 
YYÜ'den yapılan açıklamada, Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Biyofizik Anabilim dallarında görevli öğretim üyelerinin ortaklaşa hazırladığı, "Boran Nötron Yakalama Terapisinde Kullanılmak Üzere Yeni Bor Taşıyıcılar 10B-DG ve 18 B-FDG Sentezi" konulu çalışmanın, tümörlü hastalar için yeni bir "umut kapısı" olacağı belirtildi.
 
Prof. Dr. Hülya Özdemir başkanlığında, Doç. Dr. Zafer Akan ve Doç. Dr. Gökhan Oto'nun da yer aldığı ekibin, yaklaşık 5 yıl önce "Ulusal Bor Enstitüsü"nden destek alarak araştırmalarına başladığı kaydedilen açıklamada, çalışmada yeni bir aşamaya geçildiği ve çalışmanın patentinin alındığı bildirildi.
 
Açıklamada, şöyle denildi:
 
"Sentezlenen 10B-DG ve 10B-FDG moleküllerinin, Ulusal Bor Araştırmaları Enstitüsü ve çalışmanın yürütücülüğünü üstlenen Zafer Akan adına uluslararası patentlenmesi, Avusturya Patent Ofisi tarafından tamamlanmıştır. Boron Nötron Yakalama Terapisi (BNCT), kısaca bor elementinin tümör dokuya hedeflenmesi ve dokunun nötron ile ışınlanmasıyla bor atomunun (10B) tümör doku içerisinde helyum (4He) ve lityuma (7Li) parçalanması ve spesifik olarak sağlıklı dokular zarar görmeden, tümör dokunun yok edilmesi metodudur. Finlandiya ve Japonya'da klinik denemeler sonucunda özellikle beyin tümörü hastaları için umut vadeden sonuçlar alınan bu metot, geliştirilme aşamasındadır."