Tunceli'de Bahçeli alarmı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun salı günü partisinin grup toplantısında "Meydan okuyorum cesaretin varsa Tunceli'ye gidersin" sözlerine yanıt olarak yarın kenti ziyaret edecek. Bazı parti ve sivil toplum örgütlerinin karşı çıkması nedeniyle gerginliğin tırmandığı Tunceli'de gözler Bahçeli'nin ziyaretine çevrildi.

Tuncelide Bahçeli alarmı
27 Kasım 2014 Perşembe 17:58 tarihinde eklendi.
Devlet Bahçeli ile MHP milletvekilleri, bugün uçakla Malatya'ya gidecek ve karayoluyla Elazığ'a geçecek. Geceyi Elazığ'daki Akgün Otel'de geçirecek olan Bahçeli, yarın MHP'lilerin oluşturacağı uzun araç konvoyu ile Tunceli'ye gitmek üzere yola çıkacak. Kafiledekilerin, Keban Baraj Gölü'nde çalışan feribotlara sığmayacağı için MHP konvoyu 135 kilometre karayolunu kat ederek Tunceli'ye ulaşacak.
 
Devlet Bahçeli hazırlanan programa göre ilk olarak Tunceli Valiliği'ni ziyaret edecek, ardından cuma namazı için camiye gidecek. Kentte esnafı ziyaret edip sorunlarını dinleyecek olan Bahçeli, temasları sırasında cem evine de gidecek.
 
Bahçeli'nin Tunceli ziyaretiyle ilgili DHA muhabirine bilgi veren MHP Elazığ İl Başkanı Oğuzhan Demir, "Genel Başkanımızı bu akşam Malatya sınırında karşılayacağız. Sabah saat 09.30'da Tunceli'ye gitmek için büyük bir konvoy eşliğinde Elazığ'dan hareket edeceğiz. Bizim için Türkiye'nin her karış toprağa aynıdır. Tunceli de bunlardan biridir. Tunceli'ye kardeşliğimizi pekiştirmek için gidiyoruz. Hiç kimse bunun altında bir art niyet veya provokasyon aramasın. Biz kardeşiz, kardeşliğimizi pekiştirmek için gidiyoruz" dedi.
 
SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
 
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin Tunceli'ye yapacağı ziyaret nedeniyle kentte sıkı güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. Yaklaşık 10 ilden takviye polis ve TOMA araçları istendiği, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı'nda izinler kaldırıldığı bilgisine ulaşıldı.
 
Gerginliğin hakim olduğu kentte alınan önlemlerle ilgili bilgi almak isteyen basın mensupları, gün boyu Tunceli Valisi Osman Kaymak ve Emniyet Müdürü Fahrettin Şen'e ulaşamadı. Sürekli Ankara ile temasta oldukları bilgisi edinilen Vali Kaymak ve Emniyet Müdürü Şen'le görüşmek isteyen basın mensuplarına görevliler sürekli 'toplantıda' yanıtını verdi.
 
BAHÇELİ'NİN GEZİSİNE TEPKİLER
 
Bu arada DBP ve bazı parti ve sivil toplum örgütleri Devlet Bahçeli'nin Tunceli ziyaretine tepki gösterdi ve kente gelmemesini istedi. 
 
Bahçeli'nin ziyaret programında bulunan Hacı Bektaş-ı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, "Biz dernek yöneticileri olarak şunu biliyoruz ki, bu ziyaret Sayın Bahçeli'nin içinden gelen ve samimi duygular ile Alevileri ve Tuncelilileri kucaklama ve onların sorunları ile ilgilenme Tunceliler ile hasbıhal olma yönünde bir ziyaret değildir. Dersim'in acı hakikatleri noktasındaki düşünceleri sebebi ile derneğimizde ve derneğimiz bünyesindeki cemevimizde ağırlamak düşüncesinde değiliz. Sayın Bahçeli, 1937- 1938 ile ilgili söylemiş olduğu sözlerinden ötürü özür dileyerek ancak bu mekanın kapısından içeri girebilecektir" dedi.
 
Tunceli İl Genel Meclisi Başkanı CHP'li Muzaffer Yerlikaya, bazı üyelerle düzenlediği basın toplantısında, "Dersim'in değerlerine bunca zaman laf eden bir insanın, 'Bunları gidip Tunceli'de de açıklayacağım' demesi provokasyona açık bir davettir. Devlet Bahçeli'yi bu tavrı ve kastını aşan sözlerinden dolayı şiddetle kınıyoruz. Kendisine tavsiyemiz Dersim'e gelmemesidir. Dersim hakkının göstereceği tepki ve çıkabilecek olayların sorumlusunun hükümet ve Devlet Bahçeli olacağını kamuoyuna duyuruyoruz" diye konuştu.
 
Avrupa ve Türkiye'de faaliyet gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri Genel Merkezi, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı, Demokratik Alevi Federasyonu ve Avrupa Dersimi Yeniden İnşa Cemiyeti'nin de yer aldığı 30 Alevi kuruluşu Bahçeli'nin Tunceli ziyaretinin 'provokasyon' olacağı açıklamasını yaptı.
 
TKP'Lİ VE ÖDP'Lİ BAŞKANLAR DA KARŞI
 
Mazgirt ilçesinde ÖDP'den Belediye Başkanı seçilen ÖDP'li Tekin Türkel, Ovacık Belediye Başkanı TKP'li Fatih Mehmet Maçoğlu ve Demokratik Haklar Federasyonu Tunceli Temsilcisi Tahir Demirtaş, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Tahir Demirtaş, MHP lideri Bahçeli'nin siyasi anlayışının propaganda yapmasına izin vermeyeceklerini belirterek, "Çünkü, Davutoğlu'na verdiğimiz cevabı, diğer sistem partilerine verdiğimiz cevabı Bahçeli'ye de aynı şekilde vereceğiz. Devlet Bahçeli ve onun siyasi anlayışının Dersim'de propaganda yapmasına izin ve geçit vermeyeceğiz" dedi.
 
Demirtaş, Bahçeli'nin ziyareti öncesinde Atatürk Mahallesi'nde toplanarak Tunceli Valiliği'ne yürüyeceklerini belirtti, "Biz misafirperveriz. Geçmişte dedelerimiz, annelerimiz bize bir hayırlı misafir nasip olsun derlerdi. Ama, böyle saygısız misafiri bizim kabul etmemiz mümkün değildir" diye konuştu.
 
Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da "Geçmişe dair kanlı söylemlerini bugün de sürdüren Bahçeli'nin anlayışını mahkum etmek adına bir karşı duruş sergileyeceğiz" dedi.