Tuncelilerden Bahçeli'nin şehre geliş kararına tepki

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 28 Kasım Cuma günü Tunceli'ye ziyarette bulunma kararına Tunceliler tepki gösterdi.

Tuncelilerden Bahçelinin şehre geliş kararına tepki
26 Kasım 2014 Çarşamba 19:46 tarihinde eklendi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde Hacı Bektaş'ta yaptığı açıklamalara karşın Dersim ile ilgili sert açıklamada bulunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 'nin 28 Kasım'da Tunceli'ye gelme kararı alması Tunceli'de tartışma yarattı. Bahçeli'nin Dersim ile ilgili sözlerini hatırlatan Tuncelililer, MHP liderinin Tunceli'ye geliş kararını ise ‘provokasyon’ olarak değerlendirdi. 
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Tunceli'ye gitme kararını açıklamasının ardından Tunceli'deki sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve vatandaşlar değerlendirmelerde bulundu. Devlet Bahçeli'nin Tunceli'ye geliş kararı için ‘provokasyon’ ve ‘siyasi çekişme’ değerlendirmeleri yapan Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul, “Seyit Rıza'ya, evlatlarına ve ruhuna alçak diyen birinin böyle bir dönemde tekrar ziyaret demesi halen bizim acılarımızın üzerinden siyaset yapması anlamına geliyor. Bunlar gerçekten Dersim halkına, inancına ve toprağına saygıları varsa siyasi hesaplaşma içine girmezler. Bu ziyaret kararını provokasyon olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.
 
Devlet Bahçeli'nin Tunceli'ye gelme kararına tepki gösteren HDP Tunceli Temsilcisi Fatma Kalsen ise, “Bizim atalarımıza ve önderlerimize hakaret eden bir kişiye Dersim'den verilecek cevap şudur: Sayın Bahçeli'nin bizim atalarımıza yönelik sarf edeceği alçak ve hain hakaretleri kendisine iade ediyoruz. Şayet buraya cesaret edip gelirse bizler de Dersim halkı olarak nasıl muamele edilmesi gerekiyorsa o ölçüde cevap ve karşılık vereceğiz” dedi.
 
MHP Genel Başkanı’nın Tunceli'ye gelişine olumlu gördüğünü belirten Hıdır Er ise, “Devlet Bahçeli gelsin. O da barışı savunuyor. Gelsin birlikte barış yapalım” diye konuştu.
 
Bahçeli'nin Tunceli'ye geliş kararını yanlış bulduğunu ve gelmesini istemediğini ifade eden Aydın Bulut ise “Dersim il sınırlarından bile içeri girmesin. Giremez de, Bahçeli'nin buraya gelmesini istemiyoruz.” diye konuştu.
 
Devlet Bahçeli'nin Tunceli'ye geliş kararına tepki gösteren Aynur Candemir de, “Gençler adına konuşmak gerekirse buraya gelmesini istemiyorum. Tunceli'nin diline, kültürüne ve inancını ve siyasi anlayışına karşı olan bir insan kendisi, buraya gelirse insanlara ne söyleyebilir ki, o yüzden buraya gelmesi saçma bir durumdur.”
 
Bahçeli'nin Tunceli'ye gelmesini söyleyeceği şeylere bağlı olarak değerlendireceğini belirten Yusuf Demirtaş, “Şimdiye kadar Dersime gelmeyen bir muhalefet partisi liderinin neyi amaçladığı ancak buradaki konuşmasından anlaşılacaktır. Kim gelirse gelsin, insanlara bakış açısı ve insanlara olan sevgisini ne şekilde gösterdiği taktirde anlaşılacaktır.”
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı Dersim açıklamalarının ardından Avukat Cihan Söylemez, Seyit Rıza'nın torunu Rüstem Polat, 1937-38 olaylarında yakınlarını kaybeden Ali Ekber Kaya ve Hüseyin Akgün tarafından kendisine hakaret davası açılmıştı.