Tüp bebek tedavisinde yeni dönem ERA Testi

Brüksel Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Yücel Karaman Tüp bebek tedavisinde Era testi ve önemi hakkında bilgiler verdi.

Tüp bebek tedavisinde yeni dönem ERA Testi
20 Şubat 2014 Perşembe 12:21 tarihinde eklendi, 1.997 kez okundu.
Tüp bebek tedavilerinde başarısızlığı sağlayan faktörlerden birisi embriyonun gelişimi, diğeri de gelişimi kontrole dilen ve uygun görülen embriyonun nakledildiği anne rahmidir. Bu ikisinden birinde meydana gelecek kusurlar düzeltilmeden, tedavi edilmeden gebelik oluşturulması mümkün değildir.
 
Tedavide embriyonun transfer edilmesi yumurtaların toplanıp sperm ile aynı ortamda döllenmesini sağladıktan sonraki 2-5 gün içerisinde gerçekleşmektedir. Tedavide yumurta çatlatıcı iğnelerin verilmesinden yaklaşık 36 saat sonra embriyo alınır ve uygun koşulda olan anne rahmine nakledilir.  Rahime nakledilen embriyonun rahim duvarına tutunmasıyla burada gelişimini sürdürmesi gerekmektedir. Eğer tutunma işlemi gerçekleşmezse embriyo gelişimini sürdüremeyecek, kendiliğinden düşük gerçekleşecek ve tüp bebek denemesi başarısız olacaktır. ( http://www.brukseltupbebek.com/tekrarlayan-tup-bebek-basarisizliginda-era-testi )
 
Rahim içi tutunmanın gerçekleşmeme sebebi nedir?
 
Embriyonun rahim içine tutunması dönemine implantasyon dönemi denilmektedir. Kadınlarda bu dönemlerde implantasyondan dolayı kanamaların normal olduğunu da belirtmek isteriz. Bu dönemlerde tüm kadınlarda implantasyon dönemlerinin farklı olduğu gözlemlenmektedir. Yani tüp bebek denemesi başarısız olan kadınlar, ilk denemeden sonra ümidini yitirmemeli, implantasyon dönemi farklılığı nedeniyle durumun gerçekleşme ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. Bu dönemde kadınlarda rahim içi kabul edilebilirlik (endometrial receptivty) sürecinin farklı yürümesi, tıp teknolojisinde meydana gelen gelişmeler sonucunda öğrenilmiştir. Bu gibi durumlara son yıllarda uygulanan ERA testi sayesinde kadınlarda rahim içi kabul edilebilirlik normalleri kontrol edilebilmektedir.
 
ERA testinin tüp bebek tedavisinde getirileri nelerdir?
 
ERA testi kullanılmadan önceki tüp bebek başarısızlığı durumlarında sorunun embriyo kalitesinden kaynaklandığı düşünülürdü. Tüp bebek denemesi yapıldı ve erken dönemde düşük gerçekleşti ise, embriyonun rahime tutunmadığı büyük olasılık taşıyan bir durumdur. Ancak, teknolojide gösterilen gelişmeler sonucunda bu durumun sadece embriyo ile alakalı olmadığı anne rahminde kabul edilebilirlik sağlayan dokuların mevcut olduğu bulunmuştur. Bu durumun tespiti, tedavi sürecini daha da hızlandıracak, yanlış teşhis sonucu embriyoda kusur olduğunun düşünülmesiyle tedavi yanlış seyirde devam etmeyecek bir duruma gelmiştir. Bu durumun tespiti konusunda son yıllarda ERA testi aktif olarak uygulanmaktadır. Bu sayede sorunun anne rahminin embriyoyu kabullenip kabullenmeyeceği tespit edilir, sonrasında anne rahim duvarında tanısı ERA testi ile konulan rahatsızlık tedavi edildikten sonra tedaviye devam edilir. Bu sayede tüp bebek başarısızlığı görülen kişilerde ikinci veya sonraki denemelerde bebek sahibi olma ihtimali artırılmıştır.
 
ERA testi nasıl uygulanmaktadır?
 
ERA testi, anne rahminden alınan bir dokunun laboratuvar ortamında genetik incelemeler yapılması şeklinde uygulanmaktadır. Anne rahminden alınan doku, ERA testi uygulanması için belirli koşullarda yaklaşık olarak 200 adet incelemeden geçmektedir.  Yapılan incelemeler sonucunda tüp bebek başarısızlığının ta olarak sebebi ortaya çıkmış, doğru yöntemler ile tedavisine başlanmış olacaktır.
 
ERA testi sonuçları iyi çıkması ne ifade etmektedir?
 
Aslında yapılan testlerden iyi sonuçlar alınınca hastaların genel anlamda sevinmeleri gerekirken biz ERA testi sonuçları iyi çıkınca bunun pek sevindirici olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü ERA testi, tüp bebek başarısızlığının sonucunda sorunun tam olarak belirlenmesi için uygulanan bir testtir. Bu durumda sebebi belirlenemeyen bir kısırlık ile karşı karşıya kalmak, tedavi süresini uzatacak belki de başarısızlığın devamını sağlayacaktır. Bundan dolayı ERA testi uygulanmadan önce, tedavide başarısızlığı getirecek tüm faktörler kontrol edilir, geriye sadece anne rahim yapısından kaynaklı sorunlar kalana kadar eleme yapılır.