Tüp bebekte son gelişmeler

Son yıllarda teknolojide görülen gelişmeler, tıp dünyasında da yansımalarını göstermektedir. Tüp bebekte son gelişmeler

Tüp bebekte son gelişmeler
19 Şubat 2014 Çarşamba 12:15 tarihinde eklendi, 7.308 kez okundu.
Prof. Dr. Bülent Tıraş tüp bebek tedavisindeki son yenilikler hakkında bilgiler veriyor.
 
Teknolojideki gelişmeler, tıp alanında kendisini belli etmektedir?
 
Son yıllarda teknolojide görülen gelişmeler, tıp dünyasında da yansımalarını göstermektedir. Meydana gelen bu gelişmeler, tıbbın her alanında karşımıza çıkmakta, hastalıkların tedavisinde çığır açmaya, tedavi süresini kısaltmaya sebep olmuştur. Tıp dünyasında meydana gelen bu gelişmelerin hızına yetişmek dahi oldukça zor olmaya başladı. Artık biz doktorlar dahi tıp ve teknolojinin hızına yetişemeyecek bir duruma geldik. Gelişmelerin en çok görüldüğü alanlardan birisi de tüp bebek tedavisidir.
 
Tüp bebekte son gelişmelerden bahsetmek ister misiniz?
 
Teknolojideki gelişmelerin bu kadar hızlı olması, tıp alanında da gelişmelere uyum sağlanması zorunluluğunu beraberinde getirmiştir. Son yıllarda kaydedilen gelişmeler, tüp bebek operasyonunda da kendisini göstermeye başlamıştır. Tüp bebekte son gelişmeler sayesinde kısırlık konusunda neredeyse çözülemeyecek rahatsızlık kalmamasına sebep olma derecesine gelmiştir. Tüp bebekte son gelişmeler sayesinde tedavinin maliyeti düşmüş, ilk denemede gebelik oluşma ihtimali oldukça artmış ve tedavi süresinin kısaltılması sağlanmıştır. Yazımızda sizlere tüp bebekteki son gelişmeleri ve bu gelişmelerin başarıdaki katkısından biraz daha detaylı bahsedeceğiz.
 
Tüp bebekte son gelişmeler, tedavi üzerinde görülebilir değişiklikler göstermekte midir?
 
Tedavide son yıllarda görülen değişiklikler, çiftlere rahat nefes aldıracak, maddi manevi daha az yoracak şekilde karşımıza çıkmaktadır. Birkaç yıl öncesine kadar kısırlık tedavilerinde çözüm bulunamayan, teknolojik imkânsızlıklardan dolayı müdahale edilemeyen birçok durum söz konusu iken tıp dünyasının teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanma konusunda gösterdiği etkinlik sayesinde kısırlık ve tüp bebek tedavilerinde çözülemeyen sıkıntılar neredeyse hiçe indirilmiştir. Bilindiği üzere tedavide en büyük adım, doğru teşhis konulmasıdır. Hastalara yanlış teşhisin konulması, tedavi sürecini yanlış olarak başlatacak ve bu şekilde devam ettirecektir. Tüp bebekte son gelişmeler sayesinde hastalara artık daha doğru teşhisler konulmaktadır. Bu sayede tedavide doğru adımlar atılmakta, tedavi sonucunda başarı oranı artmaktadır. Tedavide süresince yapılacak testlerin ve uygulanacak yöntemlerin kolaylaştırılması ile birlikte tedavide daha ucuz maliyetler söz konusu olmuştur.
 
Tüp bebekte son gelişmelerin çiftlere sağladığı en büyük kazanımlardan birisi de ilk denemede başarısızlık ile sonuçlanan işlemlerin sonraki denemelerde başarılı olabilmesi konusunda yakalanan başarı oranıdır. Tüp bebek neden tutmaz? başlıklı yazımda tüp bebek tedavisinin başarısızlık nedenleri hakkında bilgi vermeye çalıştım.
 
Tüp bebekte son gelişmeler ile birlikte uygulanan teknikler nelerdir?
 
Tüp bebekte son gelişmeler, paternal lenfosit aşısı gibi bir yöntemle çiftlerin tedavide başarıyı yakalamalarını kolaylaştırmıştır. Normal şartlarda anne rahmine bırakılan ve gelişimini sürdüren bebeğe karşı annenin bağışıklık sisteminin karşı tepki vermesi muhtemel bir olaydır. Paternal lenfosit aşısı, babadan alınan kan örneğinden elde edilen lenfosit hücrelerin anne koluna 4 sefer enjekte edilmesiyle anne vücudunun bebeğe karşı bağışıklık kurmasını engeller.
 
Tüp bebekte son gelişmelerin tedavi süreci esnasında kullanıldığı bir diğer uygulamada lazerle yardımcı tomurcuklanma işlemidir. Tedavide başarıyı artırmak amacıyla embriyonun rahim içine tutulması ve burada gelişimini sağlaması gerektiğini bilen uzmanlar, embriyonun bu işlevi yerine getirmesi konusunda oldukça etkili faktörlerden birisi olan zona zarının lazerle yakılmasını sağlayarak tedaviyi hızlandırırlar.