Tüplü TV’ler teknolojiye meydan okuyor

Teknolojinin geliştiği ve tüplü televizyonların yerini yeni nesil televizyonlara bıraktığı bir dönemde Nail Altan, tüplü TV tamir ederek ailesini geçindiriyor.

Tüplü TVler teknolojiye meydan okuyor
26 Ağustos 2014 Salı 11:44 tarihinde eklendi.

Öğrencilik yıllarında babasının yanında çırak olarak başladığı mesleğini 40 yıldır sürdürüyor. 1970’li yıllarda hem okuyup hem babasının yanında çırak olarak televizyon tamirciliği işine başladığını anlatan Nail Altan, teknolojiye inat son yıllarda satış rekorları kıran LCD ve LED TV’lere meydan okuyor. 40 yıldır tüplü televizyon tamir ederek ailesinin geçimini sağlayan 57 yaşındaki Altan, tüplü televizyonların azaldığını ancak yine de tamire devam ettiklerini kaydetti.

Vatandaşların hala LCD ve LED kullanmaya geçmediğini, onun için tüplü televizyonlar bozulduğu zaman tamire getirdiklerini ifade eden Nail Altan, “Merkezden, çevre ilçelerden, köylerden getiriyorlar. Tüplü televizyonlarda azalma olsa da tamiratta o kadar düşüş olmadı, yüzde 30-35 oranında bir azalma söz konusu. Ama azalma olsa da mutfağında veya iş yerinde kullananlar da az değil.” şeklinde konuştu.

Tüplü TV tamirindeki azalmayı, her türlü elektronik cihazların tamirini yaparak telafi ettiğini belirten TV tamircisi Altan, “Saç kurutma, tıraş makinesi, hatta Ipad tamiri bile yapıyoruz. 28-30 kalem elektronik cihazın tamirini yapabiliyoruz. Ağırlıklı olarak televizyon tamirine bakıyoruz.” dedi. Altan, ancak tüplü televizyonların uzun yıllar bitmeyeceğini eklemeyi de ihmal etmiyor.

Tüplü televizyonların, LCD ve LED ekranlı TV’lere göre biraz daha sağlam olduğunu savunan Altan, “LCD’ler likid kristalden üretiliyor. En ufak bir darbede ekran hasar görebiliyor. Tüplülere göre biraz daha hassas. Tamiratları daha masraflı, bir de daha fazla radyasyon yayıyorlar.” görüşünü savundu. “LCD’leri falan moda olsun diye, komşu almış ben de alayım diye alanlar çok oluyor.” diyen Nail Altan, teknolojinin her geçen gün yenilenmesiyle alınan elektronik eşyanın eskidiğini ancak yenilerin sağlamlık açısından eskiyi arattığını dile getirdi.

Altan, siyah-beyaz televizyonları bile tamire getirenler bulunduğuna değinerek, şark köşesi oluşturmak isteyenlerin nostalji amacıyla kullanmak üzere siyah beyaz TV tamiri yaptırdığını ifade etti.

Birkaç sene önce çıkarılan siyah beyaz TV’lerin içinde bulunan bazı maddeler nedeniyle toplanması konusunun da söylentiden ibaret olduğunu anlatan Altan, “Ben 40 yıllık tamirci olarak bir televizyonun içinde devresine varıncaya kadar her şeyi bilirim, öyle bir şey olsaydı bilgimiz olurdu. Bu sadece bir söylentiden ibaretti.” açıklamasını yaptı.


CİHAN