TÜPRAŞ ve OPET'e soruşturma

Rekabet Kurulu Opet ve Tüpraş hakkında rekabeti ihlal soruşturması açtı

TÜPRAŞ ve OPETe soruşturma
13 Temmuz 2012 Cuma 20:18 tarihinde eklendi, 1.954 kez okundu.

 

İki firma, aşırı fiyatlama, mal vermeyi reddetme, bir ürünü diğer bir ürünle birlikte satın alma şartına bağlama, pazar paylaşımı gibi konularda soruşturulacak.
 
Rekabet Kurulu, akaryakıt sektöründe başlattığı önaraştırma kapsamında Tüpraş ve Opet Petrolcülük hakkında Rekabetin Korunması Kanunu’nun ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesi için soruşturma açtığını açıkladı.
 
Kurul’un konuya ilişkin kararı, Rekabet Kurumu’nun internet sayfasında yayımlandı. 
 
Buna göre, Rekabet Kurulu’nun 4 Temmuz 2012 tarihli toplantısında, akaryakıt sektöründeki fiyat seviyeleri ve hareketlerine yönelik izleme çalışmaları sırasında yapılan tespitler üzerine yürütülen ön araştırma kapsamında, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ’nin (TÜPRAŞ) bazı uygulamalarının 4054 sayılı Kanun’un 6. maddesi ve TÜPRAŞ ile ithalat yapan dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilen çeşitli eylemlerin aynı Kanun’un 4. maddesi çerçevesinde incelenmesi sonucunda, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Tüpraş ve Opet Petrolcülük A.Ş. hakkında soruşturma açılmasına karar verildi. Bu arada, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri, 6. maddesi ise hakim durumun kötüye kullanılmasını yasaklıyor.
 
Rekabet Kurulu’ndan yapılan açıklamada, akaryakıt sektöründeki fiyat seviyeleri ve hareketlerine yönelik izleme çalışmaları sırasında yapılan tespitler üzerine yürütülen önaraştırma çerçevesinde Tüpraş’ın bazı uygulamalarının ve Tüpraş ile ithalat yapan dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirilen çeşitli eylemlerin incelenmesi sonucunda, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Tüpraş ve Opet Petrolcülük hakkında soruşturma açılmasına karar verildiğini bildirdi.
 
Rekabet Kurulu, söz konusu soruşturmayı Rekabet Kanunu’nun rekabeti sınırlayıcı anlaşma, uyumlu eylem ile hakim durumun kötüye kullanılması ile ilgili maddelerin ihlal edilip edilmesinin tespiti amacıyla açtı.
 
Açıklamada, Tüpraş bakımından, başta aşırı fiyatlama, mal vermeyi reddetme ve bir ürünü diğer bir ürünle birlikte satın alma şartına bağlama gibi çeşitli dışlayıcı ve sömürücü davranışlar yoluyla hâkim durumunu kötüye kullanıp kullanmadığının; Tüpraş ve Opet bakımından ise ilgili pazarlardaki konumları ve kontrol yapıları da dikkate alındığında pazar paylaşımı ve diğer yollarla kanunu ihlal edip etmediklerinin tespitinin amaçlandığı ifade edildi.
 
Tüpraş’tan önceki gün akşam KAP’a yapılan açıklamada, söz konusu soruşturma kararı kapsamında Rekabet Kurulu’nun şirketten savunma istediği ifade edilmişti.