Türbanlı fotoğrafla avukatlık

Danıştay'ın avukatlığın 'kamu görevi' değil 'serbest meslek' olduğu gerekçesiyle türbana vize vermesinin ardından, Ağrı Barosu'nda stajını tamamlayan Betül Aslan'a, türbanlı fotoğrafının bulunduğu avukatlık ruhsatnamesi verildi.

Türbanlı fotoğrafla avukatlık
19 Nisan 2013 Cuma 13:50 tarihinde eklendi.

 

Danıştay 8'inci Dairesi, Türkiye Barolar Birliği'nin 20'nci maddesindeki 'Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar' düzenlemesindeki 'başları açık' ibaresinin yürütmesini oy çokluğu ile kaldırmıştı.
 
Duruşmalara başörtülü olarak girilmesinin önünü açan karar sonrası Ağrı Barosu'nda stajını tamamlayan Betül Aslan, Türkiye Barolar Birliğine (TBB) başvururak avukatlık ruhsatnamesinde türbanlı fotoğrafının bulunmasını istedi. Talebi olumlu karşılayan TBB de Betül Aslan'ın başötürlü fotoğrafının bulunduğu ruhsatnameyi gönderdi.
 
Baro Başkanı Ali Artuk, bu durumun Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Danıştay'ın kararından sonra olumlu gelişmeler yaşanıyor. İnanç özgürlüğü temelinde başörtülü avukatların duruşmaya girmesindeki karar yerindedir. Baro yönetim kurulunun yaptığı değerlendirme sonrası ruhsatı Betül Aslan'a teslim ettik. Bize gönderilen ruhsat ve kimliğin fotoğrafları başörtülü olması Türkiye'de bir ilktir. Bu ilki de Ağrı Barosu yaptı. Bunun sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz."

DHA