Turfanda kayısı 15 - 20 TL

Mersin’in Mut ilçesinde ilk açık havada yetişen turfanda kayısı hasadı başladı.

Turfanda kayısı 15 - 20 TL
22 Nisan 2014 Salı 13:22 tarihinde eklendi.

Nisan ayı başlarında örtü altı kayısı hasatından 15 gün sonra, açık havada yetişen ilk kayısı hasadı başladı.
Kayısının fiyatı sebze halinde 15 TL ile 20 TL arasında alıcı buluyor.

Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Başkanı Mehmet Ali Acar, geçen yıl 76 bin ton kayısı rekoltesi yapıldığını, bu yıl ise 80 bin tonun üzerinde rekolte beklediklerini söyledi.

Acar, Türkiye’nin ilk turfanda erik ve kayısı mut ilçesinde yetiştirildiğini ve sezonun başlaması ile birlikte hareketliliğin başladığını kaydetti.

Hasat ile birlikte kayısı ve erik fiyatları üreticinin yüzünü güldürdüğü belirten Acar,” Mut sebze ve meyve konusunda zengin bir coğrafyaya sahip. Burada üretilen meyvelerin kaliteli olmasından dolayı Türkiye’nin her yerinden ihracatçı halimize gelir. Eskiden pazar yerimiz sadece İstanbul, İzmir ve Ankara illerimizdi. Şimdi ise Türkiye’nin her yerinde pazarımız mevcut. Mayıs ayının başlamasıyla birlikte ihracatta başlayacak. Bu yıl kayısı ihracatından da 30 bin ton rekolte beklentimiz var.” diye konuştu
Mut Gıda Tarım ve Hayvacılık Müdürü Osman Levent Abaş ise bu yıl ilçede 55 bin 240 dönüm alanda kayısı, 22 bin dönüm arazide ise erik üretimi yapıldığını söyledi. Kayısıda 80 bin ton üzerinde rekolte beklediklerini anlatan Abaş, ”Meyvecilik konusunda Mut'ta her geçen yıl üretim artmaktadır. Erikten de 25 bin ton rekolte bekleniyor. İlçenin birinci ve en önemli tarım ürünü kayısıdır, ondan sonra zeytin gelir. Yaklaşık 860 bin meyve veren kayısı ağacı mevcuttur. Aynı zamanda her geçen yıl yeni dikimler olmaktadır. Erikte ilçenin önemli girdilerden biridir. Bunun yanında incir, nar, elma gibi meyve yetişmektedir. Yani Mut Türkiye’nin önemli meyve deposu konumundandır. ” şeklinde konuştu

Irmaklı köyünde kayısı yetiştiriciliği yapan Halil İbrahim Topal, 13 dönüm arazide kayısı ve üretimi yaptığını belirterek, fiyatların ise umduğumuzdan daha iyi olduğunu söyledi.


CİHAN