Türk balına İtalya'da altın madalya

Mersin Eğriçayır Yaylası'nda üretilen bal, İtalya'da düzenlenen ve 10 ülkeden 162 üreticinin katıldığı organik bal yarışmasında altın madalya kazandı.

Türk balına İtalyada altın madalya
29 Mart 2015 Pazar 18:47 tarihinde eklendi.
MERSİN (AA) - Mersin'in Erdemli ilçesinde Eğriçayır Yaylası'nda üretilen bal, İtalya'da düzenlenen "BIOLMIEL 2015" organik bal yarışmasında altın madalya kazandı
 
Üretici Celal Çay, AA muhabirine, İtalya'nın Bari kentinde dün yapılan yarışmaya 10 ülkeden 162 üretici katıldığını söyledi.
 
İtalya Tarım Bakanlığı'nın, Eğriçayır balını altınla ödüllendirdiğini belirten Çay, şöyle konuştu:
 
"Daha önce üç dünya ikinciliği bir de dünya üçüncülüğü elde ettik. Bu yıl da ülkemize altın madalya kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Toroslar'da ürettiğimiz balla girdiğimiz yarışmalarda derece almamızın üç sebebi var. Birincisi, Akdeniz Bölgesi, yazları çok kurak geçtiğinden bitkiler az nektar salgılıyor ancak aroması, tadı ve kokusu yoğun oluyor. İkincisi, kimyasal kalıntı bulunmuyor. Diğer neden ise Toros florasının zenginliği."
 
Çay, Anadolu yaylalarındaki doğal flora zenginliğinin organik arıcılık için uygun ortam sunduğuna dikkati çekerek, bu potansiyel sayesinde kaliteli arı ürünleri ihracatı yapılabileceğini vurguladı.
 
Eğriçayır balının bu yıl ilk ihracatını Ortadoğu'ya gerçekleştirdiklerini anlatan Çay, "Japonya ve Kore'den de talep alıyoruz. Önceleri, Avrupa'ya ihraç edilmek istenen Türk ballarında tarımsal ilaç kalıntısı çıkması sebebiyle imajımız zedelenmişti. Aldığımız ödüllerle bu algıyı iyi yöne çevirmeye başladık. Türkiye'de organik arı ürünü üreten diğer firmalar da bu tür yarışmalara katılıp, dereceler alırsa Türk balının yurtdışındaki imajını düzeltmiş oluruz" diye konuştu.