Türk bankası gözünü Arap ülkelerine dikti!

BDDK Başkanı Bilgin’in, “Ortadoğu’da yatırım yapacak” dediği bankanın Ziraat olduğu ortaya çıktı.

Türk bankası gözünü Arap ülkelerine dikti!
03 Nisan 2011 Pazar 10:51 tarihinde eklendi, 1.449 kez okundu.

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin'in geçen hafta içinde Shamgen Bankacılığını Geliştirmek konulu konferansta “Bu yıl bir Türk bankanın Ortadoğu’da yatırımına dönük emareler gördük” sözünün ardındaki bankanın Ziraat Bankası olduğu öğrenildi. Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yanan isyan ateşinin bile Ziraat Bankası'nın bölgedeki yatırım iştahını kesmediği belirtilirken, Suriye'de zaten bankacılık için başvurusu bulunan Ziraat, Katar ve Libya'da da banka kurmak için kolları sıvadı. Bir süredir hem Katar'da hem de Libya'da banka kurmak için teknik çalışmaları yürüten Ziraat'in, yaşanan siyasi gelişmelere rağmen bu çalışmaların hız kesmeden sürdürdüğü ve yakında banka kurulması için gerekli başvuruları yapacağı belirtildi.
 
HUKUKSAL ZEMİN ARAŞTIRILIYOR
Ziraat Bankası'nın, yurtdışında 60'a yakın şube ve temsilciğinin yanı sıra Almanya, Makedonya, Bosna Hersek, Azerbaycan, Kazakistan, Rusya, Özbekistan ve Türkmenistan olmak üzere 8 bankası bulunuyor.
 
Suriye'de olduğu gibi Libya ve Katar'da da otoritelerin şube kurulmasından çok yeni banka kurmaya izin verdiği belirtilirken, Ziraat Bankası ekibinin hem Katar hem de Libya'da gerekli hukuksal zemini araştırdığı öğrenildi. Müteahhitlik hizmetlerinin yanı sıra tıpkı Irak'ta olduğu gibi Libya'da da olayların durulmasının ardından bu ülkeye Türkiye'den ihracatın da artacağı öngörülürken, Ziraat'in de hem Libya hem Katar'da sektörün öncüsü olmayı hedeflediği belirtiliyor. 
 
‘İŞADAMLARININ GİTTİĞİ HER YERDE OLACAĞIZ’
Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar verdiği röportajda “Türk işadamlarının gittiği her yerde var olmak istiyoruz” açıklamasıyla, Ziraat'in yurtdışı faaliyetlerde daha aktif olacağının mesajını da vermişti. Ziraat Bankası, 8’i banka diğerleri şube ve temsilcilik olan 60’a yakın birimle 16 ülkede faaliyet gösteriyor. Banka, 2011 yılında yurtdışındaki hizmet noktalarının sayısını 64’e çıkarmak istiyor. 15 Şubat 2011'de Erbil şubesini açarak bu şehirde şube açan ilk Türk bankası olan Ziraat, 20 Mart 2011'de de Suudi Arabistan'da Cidde şubesini açtı.

Habertürk