Türk düşmanı Breivik

Norveç'te 93 kişinin ölümüne neden olan Breivik, katliam öncesinde yayımladığı manifesto da Türkiye ve Türklere de tam 237 kez atıfta bulunuyor.

Türk düşmanı Breivik
24 Temmuz 2011 Pazar 20:49 tarihinde eklendi, 1.282 kez okundu.

 

Saldırganla ilgili aslında bizim açımızdan daha dikkat çekici bir nokta var: Breivik'in saldırıdan hemen önce internette yayımladığı bin 500 sayfalık islam karşıtı manifestoda Türkiye'ye yüzlerce kez atıf var. Yazdıklarına göre Norveçli saldırgan tam bir Türk düşmanı...

Osmanlı ve modern Türkiye tarihine uzun uzun yer veriyor. Ermeni soykırım iddialarına destek verirken Kıbrıs barış harekatıyla Türkiye'nin adayı işgal ettiğini ileri sürüyor. Breivik'e göre Ermeni ve Kürt azınlık da Türkiye'de baskı görüyor.

Manifesto, saldırganın Türkiye'yi yakından takip ettiğini gözler önüne seriyor. Zira Breivik töre cinayetlerine bile vurgu yapıyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen yabancı parlamenterlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu ziyaret etmelerini öneriyor.

 

Breivik, Atatürk'ün Türkiye'yi laik bir devlet haline getirme çabasının da başarısızlıkla sonuçlandığını iddia ediyor. Türkiye'nin NATO'dan atılması gerektiğini ileri sürüyor. Saldırgan manifestosunda ergenekon davasına bile değiniyor. Duruşmayla ilgili ayrıntılara yer veriyor.

Breivik'in bilgisayarında ayrıca Türkiye karşıtı karikatürler de ele geçirildi. 

DOĞMA BÜYÜME AŞIRI MUHAFAZAKAR

Norveç basını 100'e yakın ismin katili Breivik'i şu satırbaşlarıyla tanımlıyor:

* İnternetteki sohbet odalarında İslam ve göçmen karşıtı yazılar yazıyordu. Günümüz siyaset düzeninin sosyalizme karşı kapitalizm üzerinden yürümediğini, bunun yerine ulusalcılık ve uluslararasıcılık karşıtlığı şeklinde geliştiğini öne sürüyordu.

* Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders'in partisinin, yegane gerçek muhafazakar parti olduğunu iddia eden Breivik, Norveç basınının İslam'a karşı yeterli eleştiri yapmadığını savunuyordu.

* Breivil, Geofarm adını taşıyan bir organik tarım şirketi işletiyor.

* Bugüne kadar sabıka kaydı olmamış, sadece 10 yıl önce aldığı bir trafik cezası var.

* Vücut geliştirme, silah ve avcılık tutkunu. Üzerine kayıtlı bir makineli tüfek ve Glock marka bir tabancası var.

* İngiliz siyaset adamı Winston Churchill'e, Norveç'in 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı verdiği savaşla ünlenen ulusal kahramanı Max Manus'a hayran. John Locke, Immanuel Kant ve Plato'nun fikirlerini benimsediğini söylüyor. En sevdiği kitaplar, Franz Kafka'nın 'Dava'sı ile George Orwell'in '1984'ü.

* 17 Temmuz'da Facebook ve Twitter sayfalarında hesap açmış. Twitter'dan girdiği tek tweet, İngiliz filozof ve politik ekonomist John Stuart Mill'in 'İnançlı bir kişinin gücü, sadece çıkarları içi hareket eden 100 bin kişininkine denktir' sözü.

* En sevdiği televizyon dizileri, Miami polisinde görevli bir adli tıp uzmanının, adaletten kaçan suçluları öldürmesini konu alan 'Dexter' ile vampirleri konu alan 'True Blood'. Favori çizgi film karakteri 'He-Man', favori filmleri ise 'Gladyatör' ve '300 Spartalı'.

* En sevdiği bilgisayar oyunları "World of Warcraft" ve "Modern Warfare 2".

ANNESİYLE YAŞIYORDU

Saldırganın Oslo'nun batısında annesiyle birlikte yaşadığı evinde, polis tarafından arama yapıldı. Yaklaşık 10 polis memuru, dört katlı binanın çevresinde gece boyunca nöbet tuttu. Norwegian Daily Gazetesi'ne konuşan bir arkadaşı, Brevik'in 20 yaşından beri aşırı sağcı ve güçlü ulusalcı duygulara sahip olduğunu belirterek, "Farklı kültürlerden insanların birarada yaşayabileceğine hiç inanmıyordu. Bu düşüncenin karşısında güçlü muhalefet sergiliyordu" dedi.

'İNTİHAR ETMEMESİ GARİP'

Polis dedektifleri, dünyanın değişik ülkelerinde benzer saldırılar düzenleyen kişilerin, saldırıların sonunda büyük olasılıkla intihar ettiğini, buna karşın Breivik'in böyle bir yolu seçmemesinin garip olduğunu söylüyor. Adı açıklanmayan bir polis yetkilisi, yaralı olarak ele geçirilen Breivik'in sorgulanması sayesinde, saldırının nedenini çözebileceklerini kaydetti.

'TEHDİT DÜZEYİ DEĞİŞMEDİ'

Norveç Adalet Bakanlığı, önceki günkü katliamın ardından ülkedeki tehdit düzeyinin değiştirilmediğini bildirdi. Saldırıların ardından Norveç'in karşı karşıya bulunduğu tehdit düzeyine ilişkin değerlendirmenin sürdüğü kaydedildi.

Breivik, 17 Temmuz'da Twitter'dan attığı geliyorum diyen mesajında inançlı bir kişinin çıkar peşinde koşan 100 bin kişiye bedel olduğunu yazdı.

6 TON GÜBRE ALMIŞ 

Norveç'te gerçekleşen iki ayrı saldırıda en az 92 kişinin ölümünden sorumlu tutulan zanlının 6 ton gübre satın aldığı açıklandı.

Tarım ürünleri satan Felleskjoepet Agri zincirinin sözcüsü Oddny Estenstad, zanlının satın aldığı 6 ton gübrenin 4 Mayıs'ta teslim edildiğini belirtti.

Gübrenin türüne ilişkin bilgi vermeyen Estenstad, satın alınan 6 tonun standart bir tarım üreticisi için normal olduğunu söyledi. Estenstad, zanlıyı tanımadığını ifade etti. Bazı tür gübrelerin bomba yapımında kullanıldığı biliniyor.

"BANA 'NAZİ CANAVARI' DİYECEKLER"

Günlükte saldırının ardından kendisi hakkında yazılacakları da öngören Anders Behring Breivik şöyle diyor:

“Herhalükarda, onların en kötü kabusunu canlandırmamdan sonra (çok kültürlü hainlerin sistematik ve organize edilmiş infazları) bana muhtemelen tam tecavüz paketi verecek ve şu suçlamaları yöneltecekler: Sübyancı, ensest faaliyetlerde bulunan, eşcinsel, psikopat, DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), hırsız, eğitimsiz, manyak, akıl hastası, canavar vs. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmüş en büyük Nazi canavarı olarak damgalanacağım”


NTV