Türk gazeteci kayıp, Japon meslektaşı öldü

Suriye’nin ticari başkenti Halep’te Esad rejimi karşıtlarıyla ordu arasında yaşanan çatışmalarda Japon savaş muhabiri Mika Yamamoto hayatını kaybetti. Türk kameraman Cüneyt Ünal ‘ın akıbeti hakkındaki belirsizlik ise sürüyor.

Türk gazeteci kayıp, Japon meslektaşı öldü
22 Ağustos 2012 Çarşamba 09:07 tarihinde eklendi.

 

Irak ve Afganistan savaşlarını da yakından takip etmiş bir isim olan 45 yaşındaki deneyimli gazeteci Yamamoto’nun, Suriye ordusuna bağlı 15 kişilik bir kuvvetin açtığı ateş sonucu boğazından vurularak öldüğü bilgisi verildi. Yamamoto’nun naşı Türkiye’ye getirilirken, Türk gazeteci Cüneyt Ünal’ın akıbeti hala belirsiz.
 
ABD hükümeti destekli Arap televizyonu El Hurra için görev yapan Ünal’ın yanı sıra, Filistinli gazeteci Beşar Fehmi’nin de kayıplara karıştığı belirtildi. Yamamoto’nun ölümüyle, geçmişte TRT Türk’te çalışan ve Libya savaşında çektiği görüntülerle ödül kazanan Ünal’ın kaybolması arasında bir bağlantı olup olmadığı bilinmiyor.
 
“ÖSO SALDIRDI”
El Hurra gazetesi, Fehmi vve Ünal’ın da aralarında bulunduğu dört gaztecinin Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri tarafından saldırıya uğradığını, Pazartesi gününden bu yana haber alamadıkları gazetecilerin kaçırıldığına ait bir ÖSO videosunu izlediklerini iddia etti.
 
AFP haber ajansına konuşan ÖSO Halep komutanı General Abdül Cabbar El Okaidi, El Hurra’nın iddilarını reddetti. El Okaidi, “Ünal’ın içinde bulunduğu araca rejim yanlısı Şabiba milislerinin ateş açtığını, Arap gazetecinin yaralandığını ancak Türk gazetecinin iyi durumda olduğunu” söyledi.
 
El Hurra’nın bağlı olduğu Middle East Broadcasting şirketinden yapılan açıklamada ise “Pazartesi  günü Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçiş yapan muhabir ve kameramandan haber alınamadığını, ÖSO tarafından gazetecilerin Şam güçlerince ele geçirildiğinin belirtildiği” ifade edildi.
 
“TEYİT EDİLMİŞ BİLGİ YOK”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ünal’ın kaybolması hakkında bir açıklama yaparak, “Konu hakkında şüpheli haberler geliyor. Ünal’ı hem alandan hem de diğer kanallardan araştırmaya ve nihai bir hedefe ulaşmaya çalışıyoruz. Umarım üzücü bir haber almayız. Umarım iyi haberler veririz ancak kaygılarımız sürüyor” dedi.
 
Dışişleri Bakanlığı, Ünal’ın kaçırılıp kaçırılmadığı konusunda net ve teyit edilmiş bir bilgi bulunmadığını, temasların sürdüğünü belirtti.

NTV