Türk harfli yeni bir yazıt bulundu

Çin’in kuzeyindeki eski başkentlerden Xian’da, Uygur prensi Karı Çor' (Çince Ge Çor) ait, M.S.795 yılına tarihlendirilen, Çince ve Göktürk harfli bir yazıt bulundu.

24 Nisan 2013 Çarşamba 21:23 tarihinde eklendi.

 

Yazıtla ilg,iil Xian’daki Tang Hanedanı Batı Çarşı Müzesi’nde; Türk, Çinli, Fin ve Avrupalı bilimadamlarının ve pek çok ülkeden basın mensuplarının katıldığı bir toplantı düzenlendi.
 
Yazıt ilk kez Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz tarafından okundu ve anlamlandırıldı. Toplantıda konuşan Alyılmaz, "Göktürkçe 17 satırın bulunduğu yazıtın hemen sağ kısmında, çok nadir rastlanan bir şekilde, Çince yazılmış bir metin de bulunmaktadır. Yan yana Türkçe ve Çince yazılmış bu kitabe, kare biçiminde ve yaklaşık 40 santimetre boyutlarındadır.

Türkçe ve Çince okuma ve anlamlandırma çalışmalarından yazıtın, 19 yaşında hayatını kaybeden Uygur Prensi Karı Çor'un cenazesi için hazırlatıldığı görülmektedir. Yazıt, bu haliyle söz konusu dönemdeki Uygur-Çin ilişkilerinin yakınlığını da ortaya koyuyor. Cenaze işlemlerinin Çin hükümdarı tarafından düzenlendiği özellikle vurgulanan yazıtta Türkçe ve Çince metinler örtüşmekte; metinler birbirini tamamlamaktadır." şeklinde açıklama yaptı.
 
Xian şehri Shaanxi eyaletinin merkezi ve burada Qin hanedanlığının mezarlığı da bulunuyor. Torak askerler müzesinin de bulunduğu tarih kokan bu şehir aynı zamanda İpek Yolu’nun da başlangıcı olarak biliniyor.

CİHAN