Türk işadamlarının gizli hesabı

Ekonomiye yeni kaynak bulmak isteyen Maliye Bakanlığı, Türk işadamlarının yurtdışındaki paralarının peşine düştü

Türk işadamlarının gizli hesabı
21 Ekim 2011 Cuma 08:58 tarihinde eklendi.

 

Vergi avantajı sağlayan ülkelerdeki gizli hesaplar ortaya çıkarılıyor. Geçen yıl sonunda kayıt dışı para akışını sona erdirmek amacıyla Jersey Adaları ile anlaşan Maliye, iki yeni anlaşma için daha gün sayıyor.
 
Bermuda ile Guernsey adası ile devam eden görüşmeler tamamlanma aşamasına geldi. İşadamlarından Türkiye'de kazandıkları ve bu ülkelere aktardıkları paranın vergisi talep edilecek. Zaman'ın haberine göre sözkonusu ülkeler ile yapılan görüşmelere Jersey, Bermuda ve Guernsey'in ardından Man Adası, Cebelitarık, Cayman Adaları, Seyşeller, Bahamalar ve İngiliz Virjin Adaları'yla devam edilecek.
 
 
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) yanı sıra Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile de ortak çalışma yürütülüyor. Bu ülkeler, herhangi bir vergi yükü olmadığı için tercih ediliyor. Örneğin Türkiye'de herhangi bir işadamı parasını bankaya yatırdığında elde ettiği faiz gelirinin vergisini ödemek zorunda. Ancak vergi avantajı bulunan ülkelerde herhangi bir ödeme yapılması gerekmiyor.
 
50 milyar dolardan fazlası İsviçre'de olmak üzere yurtdışında Türklere ait 100 milyar dolardan fazla birikim olduğu hesaplanıyor. Vergi avantajı olan ülkelerin yanı sıra gurbetçilerin birikimlerinin yoğun olduğu Avusturya, Libya, Almanya ve Rusya gibi ülkelerle de temasa geçiliyor.
 
ÜLKELERİ HARİYADA BULMAK BİLE ZOR
 
Gizli hesapların araştırılmasına yönelik açıklamada bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, avantajlı ülkelere yönelik her türlü para transferinin mercek altına alındığını ifade ederek, işadamlarına vergi kaçırmamaları konusunda uyarıda bulundu. İşadamları başta olmak üzere Türk vatandaşlarının istediği ülkede hesap açmasının serbest olduğunu dile getiren aynı yetkili, "Ancak hiç kimsenin vergi kaçırma gibi bir ayrımcılığının olmadığının bilinmesi gerekiyor. Avantajlı ülkeler listesinde yerleşik veya faaliyette bulunan kurumlara "nakden veya hesaben yapılan, tahakkuk ettirilen" bütün ödemelerden vergi kesintisi (stopaj) yapacağız." dedi.
 
Vergi avantajı sağlayan ülkelerin amacı bankacılık ve vergisel konularda sundukları imkânlarla ve gizlilik prensipleriyle her ülkeden, her milletten yabancı yatırımcıyı, yabancı sermayeyi kendilerine çekebilmek. Haritada yeri dahi bilinmeyen bu ülkeler üzerinden milyarlarca doların üzerinde işlem yapılıyor.

Milliyet