Türk işi e-reçete!

SGK ile çalışan 110 bin doktor reçeteyi bilgisayara yazacak. Bir vatandaş sistemi çok net özetledi: Önceden reçeteyi kâğıda yazıyorlardı. Yeni sistemde takip numarasının yazdığı bir kâğıt veriyorlar. Aradaki tek fark şimdi sadece şifre yazıyorlar!

Türk işi e-reçete!
16 Ocak 2013 Çarşamba 09:34 tarihinde eklendi.

 

Altyapının hazır olmaması nedeniyle yürürlük tarihi iki kez ertelenen e-reçete uygulaması, bu kez önemli çapta sorun olmadan başladı. Hastaların önemli sorun yaşamadığı sistemdeki küçük hatalara da uzmanlar müdahale etti.
 
İlaç sisteminde suistimal ve kaçağı engellemek için 1 Temmuz 2012’de uygulanması planlanan, ancak elektronik ilaç satış altyapısındaki yetersizlik nedeniyle önce 1 Ocak 2013’e, sonra da 15 Ocak 2013’e ertelenen e-reçete uygulaması başladı. Dün tamamıyla e-düzene geçilen reçete sisteminde, ilaç sanayicilerine ve eczacı odalarına yansıyan önemli bir aksama oluşmadı. e-ilaç sistemi Medula’daki hatalara SGK anında müdahale etti. 
 
Sistem çökerse kağıt reçete!
İlaç sanayicileri özellikle büyük hastanelerin çevresindeki eczanelerde hasta işlemlerin önemli oranda hızlandığını bildirdi. Yetkililer, Medula sisteminin çökmesi halinde doktor imzalı kağıt reçetenin kabul edileceğini anımsattı.
 
Yeni sisteme göre; kamu kurumları, işyeri hekimleri, verem dispanserleri, aile planlaması, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı merkezleri, acil sağlık birimleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sağlık kurumları ve yurtdışından kişiye özel getirilen ilaçlar hariç tüm reçeteler elektronik olarak hazırlanacak.
İstisna kapsamında olmamasına rağmen elektronik ortamda hazırlanmayan reçetenin bedeli SGK tarafından karşılanmayacak.
 
Doktorun yazdığı reçete, hastanın TC kimlik numarası ile eczacının kullandığı aynı sistemde görüntülenecek. Vatandaşlar, takip numarası ile ilaç isteyebilecek. 1.3 milyon reçete için kullanılan kağıttan tasarruf sağlanacak, matbu arşiv ortadan kalkacak, suiistimallerin önüne geçilecek, hekimlerin yazdığı ilaçlar da sıkı takibe alınmış olacak.
 
e-imza gündeme geliyor
SGK verilerine göre 110 bin doktordan 108 bini şifre aldı. Türk Eczacıları Birliği ise bu rakamı 60 bin olarak açıkladı. Doktorların mutlaka şifre alması gerekiyor, şifre almayan doktorlar tarafından yazılan reçeteler kabul edilmeyecek.
 
E-reçete yazma sayısı günlük bir milyonu geride bırakırken, olası güvenlik sorunlarını engellemek için TÜBİTAK’ın da katkısıyla hekimlere toplu olarak e-imza sağlanması gündeme geldi.
 
Vatandaş ne diyor ?
 
Recep Aktaş: “Önceki sistemden farklı olarak bir şey göremedim. Önceden reçeteyi kağıt olarak veriyorlardı. Şimdi ise reçete yerine takip numarasının yazdığı bir kağıt veriyorlar. Aradaki tek fark ise önceki sistemde ilaç isimleri yazılıyken şimdi sadece şifre yazıyor.”
Hülya Çelik: “Önceki sisteme göre daha iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Eczaneden ilacımı alırken herhangi bir sorun yaşamadım, memnunum.”
 
Mehmet Şahin: “Açıkçası değişen pek bir şey yok. Kimliğim ve sistem numarasıyla birlikte ilaçları kolay bir şekilde aldım. Memnuniyetsiz olacağım bir durum yok.”

Milliyet