Türk kahvesine büyük onur

"Türk kahvesi" UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras listesine dahil edildi. Karar BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun, Bakü'deki toplantısında alındı.

Türk kahvesine büyük onur
05 Aralık 2013 Perşembe 11:26 tarihinde eklendi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirasının Korunmasına İlişkin Hükumetlerarası Komite Toplantısı'nda Türk kahve kültürü "Somut Olmayan Kültürel Miras" listesine girdi.

Tescil oylamasından önce uluslararası delegelere kahvenin Türk kültür ve adetlerindeki yeri konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr Ahmet Arı tarafından bilgi verdi. Yapılan oylama sonunda Türk kahve kültürü UNESCO tarafından Türkiye'nin kültürel bir değeri olarak kabul edildi.

Kabulden sonra Türkiye heyetinde büyük sevinç yaşanırken, değişik ülke delegeleri de tebrikte bulundu. Daha sonra basına açıklamalarda bulunan Ahmet Arı, 'Bir kahvenin 40 yıl hatırı var' atasözünü kültürümüze kazandıran kahvenin, UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine geçtiğini bildirdi.

Listeye daha önceden geçen ve kültürümüzün yapı taşları olan unsurların devamının geleceğini ifade eden Arı, "Bunları sadece UNESCO listesine dahil etmek yeterli değil. Bunların etrafında koruma sistemleri çerçevesinde oluşumlar meydana getirmeliyiz." dedi.

Dünyanın neresine gidilirse adının Türk kahvesi olduğunu hatırlatan Ahmet Arı bunun sonsuza kadar devam edeceğini söyledi. Kahve kültürünün gelecek nesillere aktarılmasının önemine de değinen Arı, herkesin kahve yapmayı bildiğini zannettiğini, aslında bunun özelliği olduğunu, kahveyi kültürüne uygun yapabilen, onu yaşayan ve yaşatan insanların olması gerektiğini bildirdi. CİHAN


CİHAN