Türk Kızılayı'ndan Suriyeli Süryanilere yardım eli

Türk Kızılayı, Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli Süryanilere 9 ton gıda malzemesi ile giyecek yardımı yaptı.

Türk Kızılayından Suriyeli Süryanilere yardım eli
29 Mart 2013 Cuma 14:05 tarihinde eklendi.

 

Suriyelilerin dramına seyirci kalamayacaklarının belirten Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yardımların devam edeceğinin söyledi. Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Yusuf Çetin de yardımlarından dolaylı Türk Kızılayı’na teşekkür etti.
 
Türk Kızılayı, Suriye’de yaşanan savaş sebebiyle ülkelerini terk edip başta İstanbul olmak üzere Türkiye’ye sığınan yaklaşık bin Süryani’ye yardım eli uzattı. Türk Kızlayı, Suriyeli Süryanilerin acil ihtiyaçları için 9 ton ağırlığında 400 koliden oluşan gıda malzemesi yardımında bulundu. İçerisinde şeker, un, makarna, tuz, yağ, bakliyat ve pirinç bulunan yardım kolileri,  Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar’ın da katıldığı törenle İstanbul’daki Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı’na teslim edildi. Gıda kolilerinin yanı sıra 800 adet çocuk çorabı, 400 adet erkek kazağı, 200 adet etek, 200 adet kadın kazağı, 200 adek kadın gömleği, 200 adet erkek gömleği, 200 adek kadın elbisesi, 400 adet kadın tişörtü ile 400 adet de kadın tişörtü de teslim edilen malzemeler arasında yer aldı. Törene, Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Patrik Vekili Metropolit Füliksinos Yusuf Çetin de katıldı. 
 
‘SURİYELİLERİN DRAMINA SEYİRCİ KALAMAYIZ’
 
Teslim töreninde konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar din, dil, ırk ayırımı gözetmeden yardım yaptıklarının ifade etti. Süryani cemaatinin ayrılmaz bir parçaları ve kardeşleri olduğunu dile getiren Akar, Türkiye’deki diğer konularda gösterdikleri hassasiyeti onlar için de gösterdiklerinin bildirdi. Suriye’de yaşanan savaşı hatırlatan Akar, hem ülkesinde kalan hem komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin birer dram yaşadığını söyledi. Suriyelilerin dramına seyirce kalmadıklarının vurgulayan Akar, Suriye sınırında bulunan 17 kamptaki sığınmacıların ihtiyaçların devletin desteği ile Türk Kızılayı tarafından karşılandığını belirtti. 
 
 
 
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar Suriye’de kalan ve zor durumda olanlar için de ilaç, yiyecek, giyecek, kadın ihtiyaç malzemesi, çocuk maması gibi yardımların gönderildiğini aktardı. Akar, 38 bin ton unun Suriye’ye gönderilmeye başlandığını bunun 13 bin tonunun ise yerine ulaştırıldığını belirtti. 
 
‘BU YARDIM BİZİM İÇİN ÇOK ANLAMLI’
 
Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri Patrik Vekili Metropolit Füliksinos Yusuf Çetin de, Süryaniler olarak oruç ayında bulunduklarını ve bu yardımın kendileri için çok anlamlı olduğunu dile getirdi. Türk Kızılayı’na yardımlarından dolayı teşekkür eden Çetin, Suriyeliler için sadece Türk Kızılayı’nın değil diğer ülkelerin ve sivil toplum kuruluşlarının da yardım etmesi çağrısında bulundu. Çetin, herkesin Türk Kızılayı’na destek vermesi gerektiğinin altını çizdi. 
 
‘ÇÖZÜM SÜRECİ ÇOK ÖNEMLİ’
 
Türkiye’deki çözüm sürecine ilişkin görüşlerini de aktaran Yusuf Çetin, bu sürecin başarılı olmasını temenni ettiklerini ve bunun için duada bulunduklarını ifade etti. Çetin, “Ülkemizin birlik beraberliği, ülkemizin huzuru, ülkemizin kalkınmasıdır, daha ileri gitmesidir. İnsanlar birbirlerini sevsinler, birbirlerini kucaklasınlar, birlikte yaşasınlar. Çünkü, hepimiz aynı geminin içindeyiz. Hepimiz büyük bir aileyi oluşturuyoruz ve hepimiz bu ülkenin zenginliğiyiz. Bir tak Türkiye’miz var, ikinci Türkiye’miz yoktur. Türkiye’de her şey var. Yeter ki biz insanlar bunun değerini bilelim” dedi.  
 
Açıklamaların ardından Türk Kızılayı görevlileri yardım kolilerini Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi Vakfı’na taşıdı. Yardım kolilerinin vakıf ve Süryani Metropolitliği tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı belirtildi.

CİHAN