Türk lalesi geri döndü

Hollanda'yla özdeşleşen lalenin, sadece su kullanılarak üretimine Antalya'da başlandı.

Türk lalesi geri döndü
13 Şubat 2013 Çarşamba 10:47 tarihinde eklendi, 1.863 kez okundu.

 

Anavatanı Orta Asya iken, göç eden Türk kavimleriyle birlikte Anadolu'ya, Anadolu'dan da yüzyıllar önce Hollanda'ya taşınan ve bu ülkeyle adı özdeşleşen lalenin, sadece su kullanılarak üretimine Antalya'da başlandı.
 
Antalya'da kesme çiçek sektöründe faaliyet gösteren Flash Tarım, Serik İlçesi'ne bağlı Belek Beldesi'nde 500 metrekarelik üretim sahasında, Hollanda'da uygulanan ve sadece su kullanılarak yapılan üretim modelini hayata geçirdi. Ocak ayında kurulan 'suda lale üretimi tesisi'ne ilişkin bilgi veren İşletme Müdürü Atınç Çelebi, Hollanda'dan getirilen lale soğanlarının su kaplarında, soğuk hava deposunda 4- 8 hafta arasında ve 7- 8 derecede bekletildikten sonra seraya çıkartıldığını söyledi. Çelebi, serada da su dolu kasaların içinde bekletilen lalelerin 21- 25 gün sonra hasat edildiğini kaydetti.
 
420 BİN LALE ÜRETİMİ
 
İlk etapta kurulan 500 metrekarelik serada 120 bin adet soğan kapasitesinin olduğunu belirten Atınç Çelebi, Ocak ayında başlayan üretimin Nisan ayına kadar süreceğini ve yaklaşık 4 aylık periyotta toplam 420 bin adet lale üretileceğini anlattı. Çelebi, üretimde su dışında, kimyasal ilaç, gübre ya da başka materyal kullanılmadığının altını çizdi.
 
LALENİN ANAVATANI TÜRKİYE
 
Lalelerin önce iç pazara sunulduğunu kaydeden Çelebi, şunları söyledi: 
 
"İleride ihracat da yapacağız. Aslında bir Türk çiçeği olan laleyi yeniden Türkiye'ye kazandırmaya çalışıyoruz. İlk etapta soğanlar yurt dışından geldi ama önümüzdeki dönemde soğan da üretilecek. 10 kişilik bir çalışmayla günde 5- 10 bin dal arasında hasat yapılabiliyor. Bahar gelmeden, bahar havası yaratmak için lale üretiyoruz."
 
5 RENK ÜRETİM YAPILIYOR
 
Suda lale üretimi modelinin Türkiye'de bir ilk olduğuna işaret eden Atınç Çelebi, bugün itibariyle kırmızı ve beyaz ağırlıklı olmak üzere mor, pembe ve sarı renklerden oluşan 5 çeşit üretim yapıldığını, ileride çeşit ve renklerin artırılacağını dile getirdi.
 
SEVGİLİLER GÜNÜ LALELERİ
 
Sevgililer Günü'nde en çok tercih edilen çiçeklerden birinin lale olduğuna değinen Atınç Çelebi, kış aylarında Türkiye'de lale üretilmediği için bu dönemdeki özel günlerde lale ithalatı yapıldığını, ancak kendilerinin başlattığı üretimle, bundan böyle kış aylarındaki lale ithalatının sona ereceğini vurguladı. Çelebi, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Türkiye pazarına 100 bin lale sunulduğunu sözlerine ekledi.

DHA