Türk şirketinin sanatta dünya başarısı

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İstanbul’da bir Türk şirketinin yapımcılığını üstlendiği “izinsiz” Banksy sergisine yer verdi.

Türk şirketinin sanatta dünya başarısı
04 Şubat 2016 Perşembe 16:45 tarihinde eklendi, 1.379 kez okundu.
The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, İstanbul’da bir Türk şirketinin yapımcılığını üstlendiği “izinsiz” Banksy sergisine yer verdi.
 
Türk yapım şirketi IEG Productions, küratörlüğünü Steve Lazarides’in yaptığı sergi ile İngiliz sokak sanatçısı Banksy’nin dünyaca ünlü eserlerini İstanbul’da bir araya getirdi.
 
Koleksiyondan sanatçı Banksy’nin "haberi bile olmadığı" hatırlatılan ABD merkezli WSJ’nin yazısında, koleksiyonun dünyaca ünlü çalışmaları “gayri resmi bir retrospektifte” ziyaretçilere sunulduğu ifade edildi.
 
WSJ gazetesine göre, koleksiyonun en çok ilgi çeken kısmı ise, galerinin içindeki hediyelik eşya dükkanı oldu.
 
Global Karaköy’de 14 Ocak'ta kapılarını açan "The Art of Banksy"de, sanatçının farklı dönemlerine ait özel koleksiyonlar ve enstalasyonlar, modern teknoloji eşliğinde sergileniyor.
 
Gazetede, “Gerilla sanatçı” olarak da bilinen Banksy eserlerinin İstanbul’da “umulmadık yeni bir ev” bulduğu vurgulandı. Habere göre Banksy, yaptığı sarsıcı politik duvar resimleriyle “İngiltere’de modern zamanların en ünlü siyasi taşlama ustalarından biri olarak sayılıyor”.
 
WSJ’nin yazısında, serginin yer verdiği eserler arasında, Banksy’nin bir buket çiçek fırlatan maskeli protestocu, bombaya sarılan kız çocuğu ile kanatları ve sarı gülümseyen suratıyla dikkat çeken çevik polis memuru resmi de sayıldı.
 
“Banksy’nin sergiyle hiçbir alakası yok” diye devam eden yazı şöyle devam etti:
 
“Aksine, sergi için Lazarides ile çalışan IEG CEO’su Kemal Gürkaynak, koleksiyonun 'artist ve aktivist' Banksy’e bir övgü niteliği taşıdığını söyledi. Gürkaynak, bu sergi ile Banksy’nin fikirlerini küresel kitlelere de taşımak istediğini belirtti – ki, sanatçı aksine çalışmalarının seri üretiminden kaçındığı için, bunu istemiyordu. Gürkaynak, 'Amacım onu daha ticari, daha ticari ve daha ticari hale getirmek' dedi.”
 
Sergide, Lazarides’in özel koleksiyonunun yanı sıra dünyanın farklı noktalarındaki koleksiyonerlerden toplanan eserler de yer alıyor. Bugüne kadarki en büyük Banksy koleksiyonu olma özelliği taşıyan sergide, toplam 85 eser ziyaretçi buluşuyor.
 
Her bölümde farklı bir kurgunun tasarlandığı sergide, ziyaretçiler Londra metrosundan geçerken bir anda kendilerini dükkanların bulunduğu bir Londra sokağında Banksy eserlerini gezerken bulabiliyor. 
 
Gezi sırasında fonda, bu sergi için özel olarak hazırlanmış Fahir Atakoğlu müzikleri ziyaretçilere eşlik ediyor.
 
Sergi, İstanbul'un ardından dünyanın farklı kentlerinde sanatseverler ile buluşacak.

DHA