Türk uçağı 2014'te havada

THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, kendilerine uçak üretme hedefi koyduklarını belirterek, ''Üreteceğimiz uçak 2014 yılında üzerinde şanlı bayrağımız ve THK logosuyla birlikte uçmaya başlayacak'' dedi.

Türk uçağı 2014te havada
16 Şubat 2012 Perşembe 14:13 tarihinde eklendi, 1.013 kez okundu.

THK'nın üreteceği uçağın malzemelerinin yüzde 90'ın üzerinde bir kısmının Türkiye'de üretildiğini ifade eden Yıldırım, THK Üniversitesi'nde oluşturdukları ekibin, sistem entegrasyonu yapacağını, büyük bir çoğunluğu Türkiye'de üretilen parçaların uçak üzerinde birleştirileceğini ve THK'nın ürettiği uçağın ortaya çıkacağını söyledi. Yıldırım, Mayıs ayında THK Uçak Fabrikası'nın açılışını yapacaklarını bildirdi.
    
Yıldırım, THK'nın 87. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Rixos Otel'de düzenlediği basın toplantısında, geçen yılın kendileri için çok başarılı geçtiğini, birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Bunlardan en önemlisinin, Türk Hava Kurumu Üniversitesi'nin kurulması olduğunu belirten Yıldırım, bunu yanı sıra yurdun her köşesinde havacılık faaliyetleri kapsamında paraşüt ve uçuş eğitimleri verdiklerini kaydetti.
    
THK'nın bugüne kadar yüz binlerce paraşütçü ve pilot yetiştirdiğini anlatan Yıldırım, neredeyse cumhuriyet ile yaşıt denilebilecek THK'nın 87 yıldır, Türk halkının destekleriyle dimdik ayakta olduğunu söyledi.
    
Havacılık faaliyetleri kapsamında bir önceki sene 40 bin gence havacılık eğitimi veren THK'nın, geçen yıl eğitim verdiği genç sayısının 305 bine çıktığını ifade eden Yıldırım, THK'nın geçen sene 14'ü son teknoloji eğitim uçağı, 2'si yangın söndürme uçağı olmak üzere 16 yeni uçak aldığını belirtti.
    
THK Genel Başkanı, 150 paraşüt alımını içeren bir ihale açtıklarını, bu ihalede en düşük teklifi bir Fransız firmasının verdiğini ve ihaleyi kazandığını ifade ederek, Fransa'daki ''Ermeni Tasarısı''na ilişkin gelişmelerin ardından, THK olarak ihaleyi iptal ettiklerini ve Fransız firmasına vermediklerini kaydetti. Yıldırım, paraşüt alımı için yeni ihaleye çıkacaklarını bildirdi. 2010 yılında Fransa'nın yangın söndürme ihalesi düzenlediğini, o ihaleyi de THK'nın kazandığını belirten Yıldırım, yine Ermeni Tasarısı ile ilgili olarak Fransız hükümetinin işin yapılmasına 3 gün kala işi kendilerinden aldığını anlattı. Bunun üzerine konuyu yargıya taşıdıklarını ve yürütmeyi durdurma kararı aldıklarını ifade eden Yıldırım, yargı sürecinin devam ettiğini belirtti.
    
-''Üreteceğimiz uçak 4 kişilik olacak''-

    
Türkiye havacılık sanayi ve sektörünün büyük bir gelişme içerisinde olduğunu ancak yakın zamana kadar arkasında bir akademik etkinlik olmadığını ifade eden Yıldırım, bunu sağlamak için de THK Uzay ve Havacılık Üniversitesi'ni kurduklarını belirtti. Üniversitenin faaliyetleri içinde THK Üniversitesi Uçak Fabrikası Şirketi'nin kurulduğunu bildiren Yıldırım, şöyle konuştu:
    
''Bu şirket şu anda çalışmalarına devam ediyor. Üniversitemiz bünyesinde oluşturduğumuz bir mühendisler grubu ile uçak tasarımıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Türkkuşu tesislerindeki eski uçak fabrikasını Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayatı Yazıcı, tekrar THK'ya uçak fabrikası ve üniversite için tahsis ettiler. Biz de oradaki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. İnşallah Mayıs ayında THK Uçak Fabrikası'nın açılışını yapacağız.
    
Havacılık sanayi ve sektöründeki hızlı gelişmeye paralel olarak dünyada havacılık meraklılarında büyük bir artış oldu. Avrupa'ya, ABD'ye bakıldığında özellikle 2 kişilik, 4 kişilik uçaklar kulüpler vasıtasıyla yaygın şekilde kullanılıyor. Biz başlangıçta 4 kişilik uçak üretmeyi düşünüyoruz. Üreteceğimiz uçakla ilgili yaptığımız fizibilite çalışmalarında gördük ki üreteceğimiz uçağın malzemelerinin yüzde 90'ın üzerinde bir kısmı Türkiye'de üretiliyor. Lastikleri, gövdesi, telsiz sistemi, kumanda sistemleri, iniş takımları gibi aklınıza ne gelirse her şey şu anda Türkiye'de yapılıyor. Üniversitemizde oluşturduğumuz ekip, sistem entegrasyonu yapacak. Bu parçaların hepsi uçak üzerinde birleştirilecek ve THK'nın ürettiği uçak ortaya çıkacak. Burada hiçbir malzeme üretimi başlangıçta olmayacak. Tamamen sistem entegrasyonu yapacağız. Ülkemizdeki sanayimizin imkanlarını kullanarak bunu yapacağız. Helvayı yapmak için her şey var. Biz şimdi helvayı karıyoruz. Uçak motoru üzerinde 2 firmamız bizim uçağımızın üzerine koyacağımız motoru üretiyor. Yerli motor da var. Uçağımızın ana bilgisayar yazılımını THK Üniversitesi ile piyasadaki bu yazılım işini yapanlar birlikte yapacağız.
    
Biz hayal ettik onu gerçekleştirmek üzere yürüyoruz. Biz hedef koyduk uçak üreteceğiz. Üreteceğimiz uçak 2014 yılında üzerinde şanlı bayrağımız ve THK logosuyla birlikte uçmaya başlayacak.''