Turkcell, ilk 3 ayda yüzde 13 büyüdü

Turkcell’in grup gelirleri, 2013 ilk 3 ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 13 büyüyerek 2,7 milyar TL’yi buldu.

Turkcell, ilk 3 ayda yüzde 13 büyüdü
18 Nisan 2013 Perşembe 10:15 tarihinde eklendi.

 

Bu oran ile rakamda Türkiye’de yüzde 9 artan ses gelirleri, yüzde 39 artan mobil internet gelirleri ve yüzde 23 büyüyen grup şirketlerinin katkısı etkili oldu. Grubun AVFÖK’ü yüzde 15 artışla 808 milyon TL, net kâr ise 566 milyon TL oldu. 
 
2013’ün tamamında 1,7 milyar TL yatırım yapmayı planlayan Turkcell, Ocak-Şubat-Mart aylarında 285 bin faturalı abone aldı. Grup iştiraklerinin de katkıları ile toplam abone sayısı 70 milyona dayandı.
 
Abone başı aylık ortalama gelir senelik yüzde 9 artarak 21 TL, kullanım artan paket yüzde 8 büyüyerek 239 dakika oldu.
 
Turkcell mobil internet ve mobil servislerin kullanımı ve fiyatlarıyla ilgili karşılaştırmaları da kamuoyuna açıkladı. Mobil internet gelirleri senelik olarak yüzde 39 artarak ilk 3 ayda 319 milyon TL seviyesine geldi. Mobil servisler ve mobil internet gelirlerinin toplamı yüzde 16 artışla 616 milyon TL’yi gördü. Mobil internet ve servis gelirlerinin artmasındaki en büyük neden yüzde 22’ye varan akıllı aygıt penetrasyonu oldu. 
 
Grup şirketleri Turkcell’in büyümesinde önemli rol oynadı. Türkiye’de minimum fiber internet süratini 25 Mbps’e taşıyan Turkcell Superonline, geçen seneye göre yüzde 40 büyürken, AVFÖK marjını yüzde 27’ye çıkardı. Ukrayna operasyonu ise gelirlerini ABD yüzde 9 artırıp  99 milyon ABD Doları’na taşıdı. Yüzde 28 AVFÖK marjı kaydetti.
 
Turkcell’in 2013 ilk 3 ayını değerlendiren Genel Müdür Süreyya Ciliv, şunları ifade etti:
 
“2012’yi Avrupa’nın en güçlü büyüyen telekom gruplarından biri olarak kapatmıştık. Bu ivmeyi 2013 ilk 3 ayında de devam ettiriyor olmaktan mutluyuz. 2013’te de müşterilerimiz için yeni Turkcell servislerini sunma hedefimizin, rakiplerimizin fiyat odaklı rekabet anlayışı karşısında çok daha fazla değer yarattığı kanaatindeyiz. Bu yönde, inovasyon ve operasyonel mükemmeliyet odağımız ile müşterilerimize eşsiz bir müşteri deneyimi sunmaya ve onlar için birinci tercih olmaya devam ediyoruz.
 
Şubat ayında hem Turkcell markalı ilk tableti tanıttık. hem de kod adı Gebze olan, ülkemizin ilk yerli cep telefonunun üretimine başlayacağımızı duyurduk. Peşpeşe 6 senedir Türkiye’nin en beğenilen şirketi seçiliyoruz, ödülümüzü geçen ay gururla aldık. Bu 3 ayda Şanlıurfa ve Trabzon’da 2 iletişim merkezi açarak Anadolu’yu teknoloji ve inovasyonla kucaklamaya, pırıl pırıl gençlere istihdam sunmaya devam ettik. Nisan başında ise New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde ‘Van İçin Türkiye Kumbarası’ projemizin hem sosyal yönünü hem de deprem sonrası şebekeyi nasıl ayakta tutarak hayat kurtardığımızı anlatarak dünyaya örnek olduk, alkışlandık. 
 
Turkcell takımının bu başarılarında büyük payı olan müşterilerimize, çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza ve hissedarlarımıza teşekkür ederim.” 

CİHAN