Turkcell'e vergi şoku

Maliye Bakanlığı'ndan Turkcell’e 2008-2012 dönemi için 527,7 milyon liralık vergi tarhiyatı (verginin hesaplanması ve hesaplama üzerinden vergi mükellefinin borçlandırılması işlemi) yapıldı.

Turkcelle vergi şoku
02 Ocak 2014 Perşembe 15:55 tarihinde eklendi.
Turkcell'den konu ile ilgili olarak Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
"Şirketimize tebliğ edilen Vergi İnceleme Raporuna göre 2008-2012 dönemi için şirketimiz distribütörleri tarafından yapılan ön ödemeli kart satışlarında ÖİV ile ilgili ek talepte bulunulmuş olup Büyük Mükellefler Vergi Dairesi tarafından şirketimize 211,1 milyon TL ÖİV aslı ve 316,6 milyon TL vergi ziyaı olmak üzere toplam 527,7 milyon TL tutarında vergi tarhiyatı yapılmıştır. Şirketimiz, tabi olduğu mevzuat ve sektör uygulamalarına paralel bünyesinde oluşan tüm haberleşme hizmet bedelleri (ön ödemeli kart/TL satışlarından oluşan brüt satış tutarları dahil) üzerinden ÖİV’yi hesaplayıp halihazırda devletimize ödemektedir.
 
Mevzuat gereği abonelerimize distribütörlerce yapılan nihai TL/kontör satış fiyatları şirketimizce belirlenmemektedir. Diğer bir deyişle TL/kontörlerin piyasadaki satış fiyatları şirketimizden bağımsız olarak distribütörler tarafından piyasa şartları, pazarda oluşan arz ve talep dengesi, rekabet ve benzeri değişkenler sonucunda belirlenmektedir. Buna karşılık vergi mevzuatındaki belirsizlikler nedeniyle satış kanalının elde ettiği ve üzerinde tasarrufumuz olmayan nihai satış bedelleri üzerinden mükellefi olmadığımız bir verginin ödemesinin talep edildiği anlaşılmaktadır. Şirketimiz tarhiyatı yapılan vergi aslı ve cezası hakkında ilgili mevzuat uyarınca tüm yasal haklarını kullanacaktır." 

CİHAN