"Türkiye, AB’nin rolünü güçlendirir"

IMF ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları dolayısıyla ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Johns Hopkins Üniversitesi’nde düzenlenen "Yeni Küresel Gelişmeler Işığında Türk Ekonomisi ve Dış Politika" adlı programda konuştu.

Türkiye, ABnin rolünü güçlendirir
10 Ekim 2013 Perşembe 20:21 tarihinde eklendi.

Türkiye’nin son dönemde ekonomik, sosyal ve politik konularda yaptığı atılımlardan söz eden Babacan Türkiye’nin AB’ye girmesi durumunda birliğin küresel çaptaki rolünü güçlenebileceğini söyledi.

Türkiye ile AB’de çeşitliliğin artacağını ve daha da güçleneceğini dile getiren Babacan, birliğin Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya’ya daha da yakınlaşacağını dile getirdi.

Kurucu ülkelerden Almanya ve Fransa’nın Avrupa Birliği’nde nüfusları dolayısıyla söz sahibi olduğunu ifade eden Babacan, Türkiye’nin AB’ye girmesi durumunda karar verici mekanizmada bu ülkeler ile eşit sayıda oy gücüne sahip olacağına dikkat çekti.

Babacan, “2008-2009 krizinden sonra asıl sorunun Türkiye’nin ne zaman AB üyeliğine hazır olacağı değil, AB’nin ne zaman Türkiye için daha hazır olacağıdır.” şeklinde konuştu.

ERMENİSTAN İLE MÜZAKERELER AZERBAYCAN'A BAĞLI

Ermenistan ile ilgili bir soru üzerine konuşan Babacan, tarihte yaşanan bu olayların soykırım olarak nitelenemeyeceğini ifade etti. Babacan, “Öncelikle ne olduğu ile ilgili kanıtlara ve bilimsel çalışmalara ihtiyacımız var.” dedi.

Dışişleri bakanı olduğu dönemde iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi hedefli bir diyalog süreci başlatıldığını hatırlatan Babacan, bu süreçte tarihi konularda nasıl anlaşılacağı ve ilişkilerin nasıl normalleştirebileceği olmak üzere iki protokol belirlendiğini kaydetti.

Ali Babacan, ayrıca yine tarihi sürecin araştırılması için bilimadamı, antropolog gibi uzmanlardan yararlanma konularında Ermenistan hükümeti ile fikir birliğine vardıklarını dile getirdi.

Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşmenin sonuçlanabilmesi için Azerbaycan ile bu ülke arasında da bir normalleşmenin olması gerektiğini ifade eden Babacan, Türkiye olarak Ermenistan ile kendilerine ait süreçlerini bitirdiklerini ve bazı protokoller imzaladıklarını söyledi.

Babacan, Ermenistan ile Azerbaycan’ın anlaşabilmesi durumunda görüşmelere tekrar başlayacaklarını ve daha önce imzalanan protokolleri uygulayabileceklerini dile getirdi.


CİHAN