''Türkiye, Balkanlar’ın en yakın dostu, kardeşi ve müttefikidir''

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye’nin hem yabancı, hem de yerli yatırımcının yükselen yıldızı olarak görüldüğünü belirterek, “Türkiye yükseldikçe Balkanlar ve yakın coğrafyamızda elbette yükselecektir. Bu ülkemize Balkanlar’dan gelen siz değerli dostlarımıza verdiği net bir mesajdır; Türkiye’ye güvenin, tarihte olduğu gibi biz sizin en yakın dostunuz, kardeşiniz ve müttefikiniz olarak geleceğe birlikte emin adımlarla yürüyoruz.” dedi.

07 Şubat 2014 Cuma 13:38 tarihinde eklendi, 1.073 kez okundu.

RUMELİSİAD tarafından Balkanlar ve Türkiye arasındaki ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilere katkı sağlamak amacıyla projelendirilen 2. Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesine katılan Arınç, ekonomik gündeme ilişkin açıklamada bulundu.
Merinos Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen programda konuşan Bülent Arınç, bu yıl ikincisi yayılan zirvenin önemine dikkat çekerek, “Bu tür çalışmalar, Balkanlar’da barışın devamlılığı adına bizlere ümit veriyor. Barış ve huzuru arayan bizler, ekonomik bütünleşmeyi ve ilişkileri bu amaca vesile yaparak Balkanlar’ın eski ihtişamlı günlerine dönmesi için çaba ve gayret sarf ediyoruz. Tarihten gelen bağlarımız ve birlikte yaşama kültürümüz belli bir dönemde fetret dönemi yaşasa da bu gün parlak bir geleceğe yönelik ilerliyor.” diye konuştu.

Balkanlar’ı yeniden güçlü ve cazibe bölgesi haline getirmek için Türkiye olarak Balkanlar’ı sadece tarihi bağlar, soydaşlık ve coğrafi komşuluk perspektifinden değil, ekonomik ilişkilerle bütünleşene stratejik bir paydaş ve ortak olarak gördüklerini belirten Arınç, “Bu nedenle, 2011 yılında bölgesel işbirliği ve rekabet stratejisi uygulamaya konulmuş ve Balkanlar’a yönelik daha sistemli istikrarlı ve uzun vadeli bir yaklaşım geliştirilmiştir.” şeklinde konuştu.

Balkanlar’la olan ekonomik ilişkilerin her geçen gün geliştiğini anlatan Bülent Arınç, “2002 yılında 3,5 milyar dolar olan Türkiye’nin bölge ülkeleri ile ticaret hacmi, 2012’de 18.2 milyar dolara erişmiştir. 2002 yılında Balkanlar’ın dış ticaretimizdeki payı yüzde 3.6 iken, bu rakam 2012’de yüzde 4.7 olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılı ve gelecek yılara ait tahminlere göre ise EURO bölgesinin eksi büyüme rakamlarından artıya doğru kayacağı rapor edilmektedir. Türkiye, Balkanlar ve Avrupa’nın birbirini tamamlayan bütüncül bir coğrafi alan olarak 2014 ve yakın gelecekte ticari fırsatlar ve büyüme rakamları ile yükseliş grafiğini sürdüreceği tahmin ediyoruz.” dedi.

Euro bölgesinin kendini toparlanmasının Türkiye ve Balkanların ekonomik verilerine pozitif bir etki yapacağını anlatan Arınç, “Balkan ülkeleri ile 2002 yılında 1.9 milyar dolar olan ihracat hacmimiz, on yıl sonra yaklaşık 4 katlık bir artış sergileyecek 7.7 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı şekilde yine 2002 yılında Balkan ülkelerinden Türkiye’ye gerçekleşen ithalat 1,5 milyar dolar seviyesinde iken bu rakam 2012’de neredeyse 7 katlık bir artışla 10,5 milyar doları bulmuştur. 2013’de Balkan ülkelerine ihracatımız 8.4 milyar dolar, Balkan ülkelerinden ithalatımız yaklaşık 11.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.” şeklinde bilgi verdi.

SİYASET VE EKONOMİK SİYAM İKİZLERİ GİBİDİR

Bu zirve ve benzeri toplantıların Balkan ülkeleri arasında ki ilişkilerin daha iyi bir noktaya gelmesi için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Bülent Arınç, “Benim ekonomi ve siyaset ilişkisi için kullandığım benzetme; ekonomi ve siyasetin adeta siyam ikizleri gibi birbirinden ayrılamaz olduğudur. Siyaset iyi bir seyir içine ise istikrar gösteriyorsa, ekonomide yükselme yaşanmakta, ekonomi yükselirken siyaset daha da güçlenmektedir. Yani birbirini besleyen ve doğrudan etkileyen bir sistemin çarkları olarak siyaset ve ekonomi bir devletin gücünün en önemli göstergesi olarak kabul edebiliriz.” şeklinde konuştu.

Türkiye ekonomisinin 2002’de 5 şiddetindeki artçı depremlerde yıkılıyor görüntüsünden bu gün 8 şiddetinde ki depremlere dahi dayanıklı hale geldiğini bildiren Bülent Arınç, “Son yaşanan gelişmeler konusunda sınırlı ve telefi edilebilir bir takım sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Bu artışın bir kısmı doğal ve küresel gelişmelerden de etkilenebiliyor. Son açıklanan 2014 ihracat rakamlarının Türkiye tarihinin rekorunun kırıldığını gösteriyor. Balkan ülkelerin arasında gelişmesi gereken turizm alanında yine Türkiye’nin bir çok kenti turizmde gelir rekorları kırdı. Bu gelişmeler çerçevesinde yapmamız gerekin çıkarım şudur. Ülkemizde son on yılda siyaset o kadar iyi bir ekonomi yönetimi sergiledi ki, çalkalanmalar, fırtınalar artık ekonomik gemisinin rotasını değiştiremiyor. Kaptan iyi olunca dalgının boyutunu da bir önemi kalmıyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Türkiye’ni on yıldır bu düşüncelerle yönettiklerini anlatan Bülent Arınç, sözlerini şöyle tamamladı: “Şundan hiç kimsenin şüphesi olmasını; Türkiye hem yabancı, hem de yerli yatırımcısının yükselen yıldız olarak gördüğü bir ülke olmaya devam edecektir. Türkiye yükseldikçe Balkanlar ve yakın coğrafyamızda elbette yükselecektir. Bu ülkemize Balkanlar’dan gelen siz değerli dostlarımıza verdiği net bir mesajdır; Türkiye’ye güvenin tarihte olduğu gibi biz sizin en yakın dostunuz, kardeşiniz ve müttefikiniz olarak geleceğe birlikte emin adımlarla yürüyoruz.”
 


CİHAN