Türkiye Bingazi'ye hastane yapacak

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'nin Bingazi'de hastane yapacağını, Libya'da yardımların dağıtılmasında da BM talimatları doğrultusunda katkıda bulunacağını söyledi

Türkiye Bingaziye hastane yapacak
05 Nisan 2011 Salı 11:52 tarihinde eklendi.

 

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, New York'ta BM Genel Merkezinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüştü.
 
Başında sadece görüntü alınmasına izin verilen görüşmede, Genel Sekreter Ban, Arınç'ın elini sıktı ve Türkiye'nin BM'ye destek veren ülkelerin başında geldiğini söyledi.
 
Görüşmeye Arınç ile TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, BM Daimi Temsilci Yardımcısı Elçi-Müsteşar Fazlı Çorman da katıldı.
 
Arınç, BM Genel Merkezinde TRT ile BM Televizyonu arasında imzalanan işbirliği protokolü töreninin ardından basını bilgilendirdi. Genel Sekreterle görüşmesinin çok samimi ve yapıcı geçtiğini belirten Arınç, "Sayın Genel Sekreter, Türkiye'nin önemini, Sayın Başbakanımızın güçlü liderliğini takdir ediyorlar, Türkiye hakkında çok olumlu düşüncelere sahipler" dedi.
 
KUR'AN-I KERİM'İN YAKILMASI
 
Türkiye ve İspanya'nın eşbaşkanlığını yaptığı Medeniyetler İttifakı'nın da BM'nin bir projesi olduğuna dikkati çeken Arınç, Türkiye'nin bu kapsamda yaptığı çalışmaların dünya barışı ve diyalog için ne kadar önemli olduğunu Genel Sekreterin de söylediğini ve Türkiye'ye teşekkür ettiğini kaydetti. 
 
Genel Sekreterin, bu kapsamda olumsuz bir örnek olarak, bir Amerikalı rahibin ABD'de Kur'an-ı Kerim'i yakması karşısında, İslam aleminde meydana gelen tepkiler ve bunların çok aşırılıkla devam ediyor olmasından duyduğu endişeyi ve yapılan işlerin yanlışlığını ifade ettiğini söyleyen Arınç, "Biz de bu İttifak ve diyalog çerçevesinde İslam'ın daha iyi tanınması, anlaşılması, bütün dinlerin birlikte ve bir arada yaşamak, birbirlerine saygı göstermek, medeniyetlerin, kültürlerin birbirlerine düşman olmadıklarını, birbirlerini desteklediklerini ortaya koyan çalışmalar yapmak gerektiğini ifade ettik" dedi.
 
LİBYA'DAKİ GELİŞMELER 
 
Türkiye'nin kendi bölgesinde, Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da yaşanan gelişmelerin de toplantıda gündeme geldiğini belirten Arınç, şunları kaydetti:
 
"Tabii Türkiye özellikle Libya konusunda NATO çerçevesinde alınan kararları hem uygulamaktadır, hem de insani yardım konusunda örnek bir çalışma sergilemektedir. Bildiğiniz gibi feribotlarımızı bile yüzer hastane durumuna getirdik ve geçtiğimiz günlerle beraber, sanıyorum sayısı 600-700'leri buldu, Libya'nın kendi vatandaşlarından, belki muhaliflerden, göstericilerden yüzlerce insanı tedavi amacıyla Türkiye'ye getirdik. (Genel Sekretere) Başka ülkelerin vatandaşlarıyla beraber yurttaşlarımızı oradan havayoluyla deniz yoluyla tahliye ettiğimizi anlattık. NATO çerçevesinde alınacak kararlara insani amaçlı olarak Türkiye'nin her şart altında uyacağını, Bingazi'de bir hastane yapacağımızı, orada insani yardımların dağıtılmasında da BM'nin talimatları çerçevesinde katkıda bulunacağımızı ifade ettik. (Görüşmede) Türkiye'nin bu ülkelerin yönetimleriyle muhaliflerle halkla oradaki kuruluşlarla çok yakın ilişki içinde olduğunu ve Türkiye'nin güvenilir bir ülke olarak, sözüne itimat edilen bir ülke olarak her yerde takdirle karşılandığını, çabalarımızı sürdürdüğümüzü ifade ettim. (Genel Sekreter) Kendileri de bunun farkında olduklarını ve bu çabalara takdirle baktıklarını ifade ettiler. 8-9 Mayıs'ta Türkiye'ye gelecekler."