"Türkiye bu süreci rahatlıkla aşacaktır"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 26 Aralık'ta Ekonomi Bakanı olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin, içerisinden geçtiği süreçten güçlenerek çıkacağını, loto tahmini yapar gibi enflasyon, faiz ve kur tahmini yapanlara itibar edilmemesi gerektiğini söyledi.

Türkiye bu süreci rahatlıkla aşacaktır
08 Şubat 2014 Cumartesi 00:09 tarihinde eklendi.

Zeybekci, 2002 yılında dönemin başbakan ve başbakan yardımcıları tarafından IMF Başkanı Horst Köhler'e bir mektup yazıldığını ifade ederek, "2002 yılının Şubat ayında geçtiğimiz gün elime önemli bir belge geçti. Belki de çok utanç vesikası olarak diyebileceğimiz, Türkiye için utanç olarak hatırlayacağımız bir belge. 2002 yılının 20 Şubat'ında başbakan ve iki başbakan yardımcısı IMF Başkanı Horst Köhler'e bir yazı yazıyor.

Yaklaşık 30 sayfa. Bunun her maddesinde taahhütler var. 45. maddeyi açıp baktım. Türkiye'de para eden tüm hazinelerin satılacağına, kamu şirketlerinin tamamının özelleştirileceğine, tüm kamu bankalarının özelleştirileceğine, satılamazsa kapatılacağına. Bunlar Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Halk Bankası. En sonunda saygı ile taahhüt ederiz diyor. Elimizde belge." dedi.

"DERTLERİ BAŞKAYDI"

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında meydana gelen Gezi Parkı olaylarını hatırlatan Zeybekci, "Taksim'de tüm Türkiye'yi ayağa kaldıranların, o günlerde Başbakanımız Kuzey Afrika'daydı. O gösterilerin temsilcileri o günlerde Başbakan Yardımcımız Bülent Arınçla görüştüler. Kapıdan çıkarken hükümetle görüştük, isteklerimizi ilettik dediler.

Neydi o istekleri? 3. Havaalanı inşaatı durdurulsun, 3. Köprü inşaatı durdurulsun, Türkiye'deki tüm hidro elektrik santralleri (HES) durdurulsun. Nükleer santraller durdurulsun. Listelerini açıkladılar. Hani Taksim'di? Hani Gezi Parkı'ydı? Hani ağaçlardı dertleri? Dertleri başkaydı." diye konuştu.

"TÜRKİYE BU MUSİBETTEN HAYIR ÇIKARACAKTIR"

17 Aralık'ta meydana gelen yolsuzluk operasyonlarının ardından kendisinin göreve getirildiğine işaret eden Zeybekci, "26 Aralık'ta Ekonomi Bakanı olduk. Ekonomi Bakanı olduğumuz andan itibaren Türkiye'de yaşatmaya çalışılan o dönemin de tam içinde devam ediyoruz.

Endişe edecek bir şey yoktur. Türkiye, bu süreci de çok rahat aşacaktır. Hatta Türkiye bu süreci güçlenerek aşacaktır. Demokrasimiz, hukuk sistemimiz güçlenerek, devletimizin bürokratik yapısı dünya standartlarında güçlenerek, inşallah Türkiye bu musibetten bir hayır çıkaracaktır diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"TAHMİN YAPANLARI DİNLEMEYİN"

17 Aralık operasyonlarının ardından ekonomi dünyasındaki iniş çıkışların enflasyon, faiz ve kur tahmini yapanların loto tahmini yapar gibi tahmin yaptığının altını çizen Zeybekci, şunları söyledi: "Ekonomi Bakanı olarak da şu anda yaşadığımız bu kurla enflasyonla ilgili olarak. Ne olur loto tahmini yapar gibi enflasyon, faiz, kur tahmini yapanları dinlemeyin.

Aynı grup 2001-2002 döneminde de televizyonlarda boy gösterirlerdi. Bunlara o dönemlerde televole ekonomistleri, yorumcuları denirdi. Türkiye bu tahminlerin çok üzerindedir. Türkiye kaynakları itibariyle çok sağlamdır. Bu hafta gördüğünüz gibi her şey yerine oturmaya başlamıştır. Önümüzdeki dönemde de her şey güzel olacaktır diyorum."


CİHAN