''Türkiye cazip bir köprü''

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, ''Bizden farkınız ekonomik gelişmede çok dramatik bir hız yakalamış olmanız'' dedi.

Türkiye cazip bir köprü
15 Şubat 2012 Çarşamba 20:17 tarihinde eklendi.

Klaus, Mersin'i ziyareti sırasında Mersin Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlenen ''Türk-Çek İş Forumu'' toplantısına katıldı. 
    
Cumhurbaşkanı Klaus, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ile işbirliğini geliştirme konusunda olabildiğince ciddi olduklarını ifade etti. 
    
Türkiye'deki temaslarının gerçekten dostane ve başarılı geçtiğini belirten Klaus, şunları kaydetti: 
    
''Gayriresmi, rahat ve güzel bir ortamda geçen toplantılar çok verimli oldu. Bu toplantıların Türkiye'de değişik kapıları açtığını düşünüyorum. Emin olabilirsiniz, sizin de Çek Cumhuriyeti'nde bir dostunuz var. Ben, Türkiye'ye ve Mersin'e gelmekle net bir mesaj vermek istiyorum. Biz işbirliğimizi olabildiğince geliştirme konusunda ciddiyiz. Her konuda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Şu anda Sanayi ve Ticaret Odası'nda bulunduğumuz için ticaretten bahsetmek istiyorum. Bu ziyaretim umarım bu konuda güzel bir dönüm noktası olacaktır.'' 
    
Türkiye'nin çok dinamik ve çok büyük bir gelişme yakaladığının bilincinde olduklarını ifade eden Klaus, ''Türkiye'nin de değişik krizler geçirdiğini biliyorum. 2001 senesinde örneğin. Biz de 1997 senesinde benzer bir kriz atlattık. Ama inanıyorum ki, ülkelerimize bu krizler sonuçta faydalı olmuştur. Finans ve bankacılık sektörünü daha fazla sağlıklı hale getirdik. Daha dikkatli davranarak nispeten başarılı bir şekilde, mevcut dünyada cereyan eden krizi atlatmayı başardık'' diye konuştu. 
    
Krizlerin uyarma açısından bazen faydalı olabileceğine dikkati çeken Klaus, konuşmasına şöyle devam etti: 
    
''Birçok ülke için, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri için 2008-2009 krizinin çok önemli bir uyarı teşkil etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama endişem şu ki, Avrupa bunu bir sinyal olarak algılamadı. Ve sanki kar yağmıyor, tufan yokmuş gibi davranılıyor. Sanki çok radikal ve köklü değişiklikler olmaksızın bu sorun atlatılacak deniliyor. Bence bu mümkün değil ve ben bunu Avrupalı meslektaşlarıma çoğu zaman hatırlatmaya çalışıyorum. Türkiye'nin ekonomik gelişmesinin 2009 senesinde biraz yavaşladığını fark ediyorum ama, bizden farkınız şu anda ekonomik gelişmede çok dramatik bir hız yakalamış olmanız.'' 
     
-''Türkiye bizim için cazip bir köprü''- 
     
Ülkesinin dış ticarette aşırı derecede bağımlı bir ekonomisi olduğunu kaydeden Klaus, ''Ticaretimizin yüzde 85'i AB ülkeleriyle olduğu için ekonomik gelişmemiz Türkiye'de olduğu kadar büyük olamayacaktır. Buraya gelmemizin bir nedeni de budur. AB ile ticarete aşırı bağımlılık bizi yavaşlatmaktadır. Bu nedenle dış ticaretimizi çok yönlü olarak geliştirmek istiyoruz ve Türkiye'nin bu noktada bizim için çok cazip bir köprü teşkil edebileceğini düşünüyoruz'' ifadesini kullandı. 
    
Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini desteklediğini yineleyen Klaus, ''Ne yazık ki herkes beni dinlemiyor. Sonuçta sizin AB'ye yönelişinizi anlıyoruz ve bu konuda başarılar diliyoruz. İkili işbirliğimiz sorunsuzdur. Biz elbette 8 senedir üye olduğumuz için AB ile ilişkimiz biraz daha farklı. Kapıların kapalı kalmasını istemiyoruz. Biz de Türkiye'nin tam üyeliğini diliyoruz'' dedi. 
    
Gördüğü misafirperverlik için teşekkür eden Çek Cumhurbaşkanı, ''Buradaki görüşmelerin hepimiz için dostane ve başarılı gerçekleşmesini temenni ediyorum. Biz Ankara'da yediğimiz çok resmi yemeklerden sonra Mersin'de gerçek bir Türk yemeği yeme fırsatını bulduk. Gerçek Türkiye'yi de görmeye başlıyoruz, ilginiz için teşekkür ederim'' şeklinde konuşmasını tamamladı. 
     
-Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı- 
     
Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Martin Kuba ise ''Türk-Çek İş Forumu'' toplantısına önem verdiklerini, Cumhurbaşkanı'na en büyük işadamlarının eşlik ediyor olmasının işbirliğine verilen önemin göstergesi olduğunu ifade etti. 
    
Kuba, ''AB, Türkiye'nin gelişimini, ekonomik kalkınmasını kıskanabilir. Çek Cumhuriyeti, AB'nin üyesidir ancak finans ve bankacılık sektörümüz çok sağlıklıdır. Bu Avrupa'da bir istisnadır. Bu sağlıklı sektörlerin, işbirliği için temel oluşturduğunu düşünüyorum'' dedi. 
    
İki ülkenin potansiyelinin AB üyeliğine bağlı olduğunu düşünmediğini kaydeden Bakan Kuba, şöyle konuştu: 
    
''Brüksel'den gelecek bir emir ile işbirliği oluşmaz yani. İnsanların cesareti ve işbirliği istekleri önemli. Türkiye'nin büyük bir potansiyeli mevcuttur. Biz de bunun bilincindeyiz ve işadamlarımızı sonuna kadar desteklemek niyetindeyiz. İnanıyorum ki bu son görüşmemiz değil. Dün Ankara'da karşıtlarımızı ülkemize davet ettim. Bakanlar seviyesinde bir görüşme önerdim. Çek-Türk Karma Ekonomik Kurulu'nun yeniden toplanması konusunda önerilerde bulundum. Bölgesel, yerel temsilcileriniz ile ülkemizde de görüşmeyi ümit ediyorum.'' 
    
Çek işadamlarına başarılı görüşmeler dileyen Kuba, ''Bizim iş adamlarımız hazır. Cumhurbaşkanı ve benim hazır bulunmam da kendilerine destek olacaktır'' diye konuştu. 
     
-İşbirliği protokolü imzalandı- 
     
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Çek Cumhuriyeti Sanayi Konfederasyonu işbirliğinde düzenlenen ''Türk-Çek İş Forumu'' toplantısında işbirliği protokolü imzalandı.