"Türkiye daha yüksek notları hak ediyor"

Türkiye İş Adamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's'un (S&P) Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesiyle ilgili, "Türkiye şu andakinden daha yüksek notları hak ediyor" dedi.

Türkiye daha yüksek notları hak ediyor
28 Mart 2013 Perşembe 19:00 tarihinde eklendi.

 

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, Yalova Aktif Sanayiciler ve İş Adamları Derneği'nin (YASİAD) yeni hizmet binasının açılışına katılmak üzere Yalova'ya geldi.
 
Süleymanbey Mahallesi Vural Sokak'taki YASİAD'ın yeni hizmet binasının açılışına Rızanur Meral'in yanı sıra Yalova Valisi Esengül Civelek, CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce ve Yalova Belediye Başkanı AK Parti'li Yakup Koçal katıldı.
 
Açılış töreninde konuşan Meral, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesini değerlendirdi. Türkiye'nin normalde şu andaki notunun üzerinde notları hak ettiğini belirten Başkan Meral, "Halen yatırım yapılabilir durumda değil S&P'deki notumuz ve durağan olumluya çevirmediler. Durağanda tutuyorlar halen" dedi.
 
Değerlendirmede birçok teknik olmayan veya objektif olmayan parametrenin de olduğunu kaydeden Meral şöyle devam etti:
 
"Türkiye'nin iki tane çok net objektif olan parametresi var. Bunlardan biri siyasi riskler. Türkiye'de iç siyasi risk olarak Güneydoğu sorununu ve terörü, dış risk olarak da Türkiye'nin İsrail ile olan ilişkilerindeki gerginliği özelikle kastediyor. Bunlar notumuzun düşük olmasındaki önemli nedenlerden birisiydi. Bir diğeri de cari açığınız diyorlardı. Cari açığımız cidden halen bir sorun. Türkiye'de ihracatın ithalatı karşılama oranı halen düşük. Yaşanan son gelişmelerle kredi notu yükseldi.

En son çözüm süreci ve İsrail'in Türkiye'den özür dilemesiyle birlikte bu risklerin hafifleme eğilimi içinde olduğunu, hafiflemesine yönelik ışıkların olacağını görerek not artışına gideceklerini söylediler. Biz de bunu görüyoruz. Bunun daha hızlı yükselmesi için özellikle cari açığımızın azaltılması lazım. Türkiye geçen sene dünyada büyük cari açık veren ülkeler arasındaydı maalesef. Avrupa'daki birçok ülkenin altında. Kamu borcunun toplam gayri milli safi hasılaya oranı yüzde 40. Bu da çok düşük. Türkiye'nin çok önemli negatif parametresi var. Bu da cari açığın tutarı ve cari açığın milli gelire olan oranı."

DHA