Türkiye denizleri tehlike altında

WWF Türkiye’nin yayımladığı yeni araştırmasına göre Türkiye’de deniz kaplumbağaları, boz ayılar, orfozlar, peygamber çiçekleri tehlike altında

Türkiye denizleri tehlike altında
14 Haziran 2011 Salı 08:36 tarihinde eklendi, 1.901 kez okundu.

 

Türkiye’de kelaynak kuşları ve Akdeniz foklarının nesli tamamen tükenmiş durumda. Yakın zamanda onlara katılabilecek türlerin listesi de kabarık: Deniz kaplumbağaları, saz kedileri, kum köpekbalıkları, boz ayılar, çengel boynuzlu dağ keçileri, yaban koyunu, filamingolar, ağaç kurbağaları, orfozlar... Ayrıca balık türlerinin yüzde 50’si de tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.
 
Sonuçlar, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye Şubesi’nin yaptığı araştırmadan. Bu çalışmaya göre, Türkiye’de küresel ölçekte tehlike altındaki tür ve alt tür sayısı 134’ü buldu. Liste sadece hayvanlardan oluşmuyor. Rapor, her sekiz bitkiden birinin neslinin tükenebileceği konusunda uyardı. Datça hurması, sığla, peygamber çiçeğinin de aralarında bulunduğu çok sayıda bitki tehdit altında.
 
WWF Türkiye konuyla ilgili alınacak acil önlemleri şöyle sıraladı: “Türkiye için acil olarak tabiatı ve biyolojik çeşitliliği koruma yasası çıkartılmalı; devlet desteği ile sulak alanlarla ilgili çalışmalar yapılmalı. İzmit-Bursa otoyolu yapılıyor, doğaya zarar vermeden projenin tamamlanması gerek. Örneğin, bu proje nedeniyle bölgedeki su kuşlarının yaşam alanları tehlike altında olacak.”
 
Ormanlarımız son 50 yılda yarı yarıya azaldı
-  Türkiye’de sulak alanların yarısı son 40 yılda ekonomik ve ekolojik işlevini yitirdi.
-  Ormanlarımız son 50 yıl içinde yarı yarıya azaldı.
-  Her yıl 20 bin hektarın üzerinde orman alanı yok oldu.
-  Kuzey Anadolu ormanlarının sadece yüzde 12’si günümüze gelebildi, Doğu Karadeniz ormanlarının da yüzde 88’i zarar gördü.
-  Türkiye çok sayıda türün tehlike altında olduğu 10 ülke arasında dördüncü sırada.

Milliyet