Türkiye F klavyeye dönüyor

Başbakanlık, kamu kurumlarında F klavye kullanımının özendirilmesi için bir genelge hazırladı

Türkiye F klavyeye dönüyor
19 Ocak 2011 Çarşamba 08:34 tarihinde eklendi.

 

Kamu kurumlarında F klavyenin kullanımının özendirilmesine ilişkin olarak Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem bir toplantı yaptı ve Başbakanlık taslak bir çalışma hazırladı.
 
Başbakan Tayyip Erdoğan imzasıyla yayıma hazırlanan ve kısa süre sonra ilgili birimlere gönderilecek olan genelge ile F klavyenin kamu kurumlarında kullanımının artırılması, okullarda F klavye eğitiminin verilmesi ve buna göre klavyelerin üretilmesi öngörülüyor.
 
KULLANIMI YÜZDE 10
Türkçe hızlı yazmaya en uygun klavye olan F klavyenin kullanım oranı, yüzde 10’lara kadar gerilemiş durumda. Başbakanlık yetkilileri, uluslararası yarışmalarda F klavye kullanan Türk yarışmacıların sürekli şampiyon olduklarını, F klavye ile İngilizce metinlerin bile diğer yarışmacılara göre daha hızlı yazıldığını söyledi.
 
CEP’E DE F KLAVYE
Sanayi Bakanlığı daha önce bilgisayar satışlarında, isteyenlere F klavye verilmesi zorunluluğu getirme kararı almıştı. Cep telefonlarında da F klavye olmasına yönelik düzenleme yapılacağı belirtilmişti, ancak bu da henüz uygulamaya geçmedi. Bilgisayar firmalarına da F klavyeli imalat şartı konusunda henüz bir zorunluluk yok.
 
10 YILLIK BİR SÜREÇ
Türkiye Bilişim Derneği’nin eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Serdar Bilecen, F klavyenin bu girişimle 10 yıl içinde yerleşebileceğini söyledi. 1955’te Türkiye’nin standardı olarak F klavye seçildikten sonra 1974’te çıkan kanunla, “Türkiye’ye girecek olan daktilolarda F klavye düzeneği olması gerekir” şartının getirildiğini belirten Bilecen, bunun bilgisayarlar açısından geçerli görülmediğini belirtti.

Habertürk