"Türkiye, Hollanda'yla yarışamıyor"

Yalova'nın Altınova İlçesi'nde düzenlenen Kivi Festivali'nde konuşan Chp Grup Başkanvekili ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Hollanda'nın Konya kadar bir ülke olmasına rağmen 75 milyonluk Türkiye'nin Hollanda ile yarışamadığını söyledi.

Türkiye, Hollandayla yarışamıyor
27 Ekim 2013 Pazar 19:06 tarihinde eklendi.
Altınova İlçesi'ne bağlı Subaşı Beldesi'nde bu yıl ikincisi düzenlenen Kivi Festivali'nde Yalova Valisi Esengül Civelek ile Ak Parti Milletvekili Coşkun ve Chp Milletvekili İnce, burada stantları gezdi ve bilgi aldı.

Törende konuşan Chp'li İnce, Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki farka değindi. Kapıkule'den her çıkışta, "Bizim ne eksiğimiz var" diye düşündüğünü kaydeden İnce, şunları söyledi:
 
"Bu sorunun siyasi bir duruşu yoktur. Bir yurttaş olarak bir Türk olarak, bir milletvekili olarak bunu sorgulamak istiyorum. Bunun siyasi bir partiyle de alakası yoktur. Çünkü hepimiz kendi kendimize sormalıyız. Genç nüfus derseniz, Avrupa'nın en genç nüfusu bizde.

Ova, maden, deniz, doğa derseniz var. Her şey var da neden acaba biz batılı devletlere göre daha yoksuluz? Aslında sorunlarımız çok basit, net. Tek cümleyle söyleyeyim. Neden biz madencilikte Avrupa'dan geriyiz. Çünkü madenlerimizi işleyip katma değer kazandırmadan satıyoruz. Neden sanayimiz onlara göre daha düşük? Çünkü sanayide vergi oranları yüksek, enerji maliyetleri yüksek.

Turizmimiz niye onlarla yarışamıyor? Çünkü turizmde nitelikli elemanımız yok. İyi eğitilmiş elemanımız yok. Neden tarımımız onlarla yarışamıyor. Hollanda, Konya kadar bir ülke ama 75 milyonluk Türkiye Hollanda'yla yarışamıyor. Çünkü bizim tarımımız verimsiz. Çok net, basit, sokak ağzıyla konuşayım: Yani o bir dönümden 100 kilo alıyorsa, sen 10 kilo alıyorsun."
 
Muharrem İnce, Türkiye'nin ürettiği fındığın üzümün fiyatının Hamburg borsasında belirlendiğini hatırlatarak, "Eğer siz üretmenize rağmen fiyatı Hamburg Hali belirliyorsa orada bir sorun vardır." dedi.
 
YALOVA KİVİ ÜRETİMİNİN YÜZDE 45'İNİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
 
Yalova Valisi Esengül Civelek de konuşmasında Yalova'nın ülkemizde kivi üretiminin yüzde 45'ini gerçekleştirerek lider konumda olduğunu belirtti. Civelek,"Her geçen yıl yaygınlaştırılarak üretimi artırılan kivi üretiminde bilinçli çiftçilerimizin varlığı gurur kaynağıdır.

Çiftçilerimizi alın terleri için kutluyor, tebrik ediyorum. Yalova, kivi borsası bir il olmalıdır. Geliniz hep birlikte gücümüzü Yalova'nın kivi borsası olması yönünde harcayalım" dedi.
 
Konuşmaların ardından protokol üyeleri festival ateşini meşalelerle yaktı. Ardından üreticiler arasında yapılan en iyi kivi yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

DHA