"Türkiye içişlerimize karışmadı"

Irak Parlamento Başkanı Usame El Nuceyfi Türkmeneli Televizyonuna ülkedeki gelişmelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye içişlerimize karışmadı
01 Şubat 2013 Cuma 00:02 tarihinde eklendi, 4.120 kez okundu.

 

Türkmeneli Televizyonu genel müdürü Yalman Haceroğlu'nun sorularını yanıtlayan El Nuceyfi ülkedeki siyasi krizden, gösterilere, Türkmenleri hedef alan saldırılardan, Türkiye ile ilişkilere dair önemli açıklamalarda bulundu.

El Nuceyfi, Türkiye'nin Irak'ın içişlerine karıştığı iddialarına katılmadığını belirterek, Türkiye'nin Irak'taki tüm taraflarla eşit mesafede olduğunu söyledi. El Nuceyfi, "Türkiye Irak'ın içişlerine karıştığını yalanlıyorum. Türkiye ekonomik ve diğer tüm alanlarda Irak'ın yanında olmuştur" dedi.
 
Hükümetin kurulmasıyla sonuçlanan Erbil anlaşmalarına değinen El Nuceyfi anlaşma içeriğinin olumlu noktalar içermesine rağmen yerine getirilmediğine işaret etti. Usame El Nuceyfi, "Hükümet adil bir şekilde kurulmadı. Erbil'de varılan anlaşmaların yerine getirilmemesiyle kriz ortaya çıktı. Hükümetteki bazı ortak taraflar anlaşmalara bağlı kalmadı. Parlamento başkanı tek taraflı sistem hakim oldu. Bazı taraflara karşı terör suçlamaları yapıldı. Bunu haksız olarak görüyoruz. Irak'ta anayasa ihlal ediliyor. Yargıya da kısmen müdahale yapılıyor. Parlamento'nun çalışmalarına müdahale de yapılıyor. Bunun yanında güvenlik birimleri topyekün kontrol altına alındı" diye konuştu.
 
Ülkedeki gösterileri de değerlendiren El Nuceyfi, "İnsanlar yapılan ihlaller ve haklari için sokaklara döküldü. Ülkede tüm vatandaşlara eşit bakılmıyor. Bazı kesimlere ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılıyor. Halk meşru talepleri için gösteriler yapmaya başladı. Biz talepleri haklı olarak görüyoruz" dedi.
 
El Nuceyfi, Felluce'de göstericilere ateş açıldığının tespit edildiğini belirterek, saldırılara karışanların cezalandırılması gerektiğini söyledi. El Irakiye bakanlar kurulu toplantılarının askıya almalarına da değinen Usame El Nuceyfi, Başbakan Maliki'nin bakanlara zorunlu izin verme tavrını eleştirdi. Maliki'nin bakanlarla böyle davranma ve bu tür karar alma yetkisine sahip olmadığını savunan Nuceyfi, "Maliki bakanları böyle küçük düşüremez" dedi.
 
Kerkük ve Tuzhurmatu ilçesinde meydana gelen patlamaları kınadıklarını bildiren El Nuceyfi, "Dış müdahaleler var. Kerkük'ü karıştırmak isteyenler var. Kerkük ve Tuzhurmatu insanları buna dikkat etmeli" dedi.
 
El Nuceyfi, Türkiye'nin Irak'ın içişlerine müdahale ettiği iddialarını reddederken, "Türkiye, Irak'taki tüm taraflarla eşit mesafe içerisinde" diye konuştu. Türkiye'nin Irak'ta olumlu yatırımları olduğunu belirtten Usame El Nuceyfi, son günlerde Tuzhurmatu ilçesinde meydana gelen patlamada ağır yaralananları ve Irak'ın geçmişte tüm illerinde meydana gelen şiddet olaylarına yaralanan vatandaşları ülkesinde tedavi ettirdiğini de sözlerine ekledi.

DHA