Türkiye-Irak arasında yeni petrol boru hattı

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanlığı Petrol Danışmanı Ali Balo, Türkiye ile aralarında ikinci bir petrol boru hattı inşasına karar verildiğini açıkladı.

22 Mayıs 2013 Çarşamba 18:27 tarihinde eklendi.

 

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi kontrolündeki bölgeden Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'na yapılacak bağlantı ile gelişecek yeni enerji trafiğine bir hat daha ekleneceği açıklandı.

Başbakan Erdoğan'ın, Kuzey Irak'ta Exxon Mobil şirketi ile birlikte arama yapılacağını açıklamasının ardından, Kürt Bölgesel Yönetimi'nden de bu konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Kürt Yönetimi, Ankara’nın Exxon Mobil ile anlaşmasının ardından, Türkiye’ye petrol ihracatı için ikinci bir petrol boru hattı inşa etmeye karar verdi.

Rudaw isimli internet sitesine konuşan Bölgesel Kürt yönetimi Doğal Kaynaklar Bakanlığı Petrol Danışmanı Ali Balo, petrol boru hattının Akre, Şeyhan ve Bardaraş bölgelerinden ayda 500 bin varil ham petrol ihraç edeceğini belirtti. Balo, yeni hattın tamamlanmak üzere olan 400 bin varillik mevcut hata ek olacağını ve mevcut hattın tamamlanmak üzere olduğunu açıkladı. Balo, "Mevcut hat projesi bitmeye yakındır. Türkiyeye ulaşmasına 20 kilometre kaldı" dedi. 
 
Balo, Bölgesel Yönetim'in ikinci hatla ilgili kararının Erdoğan’ın Amerika ziyaretinin hemen arkasından alındığını söyledi.

DHA