"Türkiye-İran ilişkileri stratejik öneme sahip"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye-İran ilişkilerinin önemine dikkat çekerek, "İki ülke arasındaki ilişki bütün bölgeyi etkileyen bir ilişki. Bunun sonuçları geniş coğrafya için son derece önemli. Bölgedeki huzur ve refah için Türkiye ve İran illişkileri stratejik bir öneme sahip." dedi.

Türkiye-İran ilişkileri stratejik öneme sahip
11 Şubat 2014 Salı 22:42 tarihinde eklendi.

İran Milli Günü, İran'ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli’nin ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonla kutlandı. Ankara Swissotel'de düzenlenen resepsiyona katılımın yoğun olması dikkat çekti.

Kutlamalara Türkiye’yi temsilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Resepsiyonda CHP Genel Başkanı Faruk Loğoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan, DSP Genel Başkanı Masum Türker gibi siyasinin yanı sıra çeşitli ülkelerin temsilcileri de yer aldı.

"BÜYÜKELÇİ BİGDELİ: TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİ SON 10 YILDA YAPICI ŞEKİLDE GELİŞTİ"

Büyükelçi Ali Rıza Bigdeli, yaptığı konuşmada İran-Türkiye ilişkilerinin önemine dikkat çekti. İki ülke arasındaki ilişkilerin asırlardır dostluk ve kardeşlik şeklinde sürdüğünü aktaran Bigdeli, özellikle de son 10 yılda ilişkilerin yapıcı şekilde geliştiğini söyledi.

Büyükelçi Bigdeli, yine son 1 yılda önemli gelişmelerin sağlandığını belirterek, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün BM toplantısı kapsamında yaptığı ikili görüşmelerin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Tahran ziyaretinin ve son olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İran ziyaretinin çok başarılı geçtiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ın İran ziyaretinde ruhani lider Humeyni ile yaptığı görüşmelerin samimi bir ortamda ve çok başarılı geçtiğini vurgulayan Bigdeli, iki ülke arasındaki ilişkilerin kökünün dini, tarihi ve coğrafi bağları olduğuna dikkat çekti.

Resepsiyonda bir konuşma yapan Kalkınma Bakanı Yılmaz da iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihine dikkat çekti. İki ülkenin dost olduğunun altını çizen Yılmaz, bölgede daha fazla huzur ve refah için bu ilişkinin stratejik önem taşıdığını kaydetti.

2013 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminde bir düşüş yaşandığını belirten Yılmaz, bu yıl ticaretin artacağını dile getirdi. 2015 yılı itibariyle 30 milyar dolar ticaret hedeflediklerini anlatan Yılmaz, son dönemde ekonomik ilişkilerdeki ilerlemelere işaret etti. Başbakan Erdoğan’ın İran ziyaretinde tercihli ticaret anlaşması yaptıklarını ifade eden Yılmaz, hedeflerinin iki ülke arasında serbest ticaret olduğunu anlattı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da İran-Türkiye ilişkileri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, İran ve Türkiye'nin bölgenin iki güçlü ülkesi olduklarını belirterek, iki ülke arasındaki doğalgaz ve petrol alışverişinin devam ettiğini söyledi.


CİHAN