'Türkiye IŞİD ile mücadeleye destek versin'

IRAK eski Başbakan Yardımcısı, Musul- Erbil arasında bulunan stratejik noktalardan Hazır’da peşmergelerin cephe komutanlığını yapan Dr. Roj Nuri Şawez, Türkiye’nin IŞİD ile mücadelede kendilerine destek olmasını istedi.

Türkiye IŞİD ile mücadeleye destek versin
22 Eylül 2014 Pazartesi 12:20 tarihinde eklendi.
Şawez, teröre karşı küresel ve bölgesel bir koalisyon kurulması gerektiğini belirterek, "Teröre karşı olan tüm ülkelerin bu koalisyonda yer alması gerek" dedi.
 
Irak'ta Saddam Hüseyin döneminden savaş tecrübesi olan çok sayıda Kürt siysetçi, IŞİD’in Kürdistan bölgesine saldırmasının ardından yeniden cepheye döndü. Uzun yıllardan sonra silahlarını alarak cepheye dönen Kürt siyasetçilerden Dr. Roj Nuri Şawez, Musul- Erbil arasında bulunan stratejik noktalardan Hazır’ın cephe komutanlığına atandı. Hazır bölgesindeki tüm peşmerge güçlerinin komutanlığını yapan Şawez, Nuri El Maliki yönetiminde Irak Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Mesut Barzani’nin partisi olan Kürdistan Demakrat Partisi’nin önemli isimlerinden olan Şawez’in yeni kurulacak olan Irak hükümetinde Maliye Bakanı olması bekleniyor.
 
'NİHAİ HEDEFİMİZ TERÖRİST GRUPLARI YOK ETMEK'
Irak Başbakan yardımcılığı görevinin sona ermesinin ardından Erbil’e dönerek Hazır Cephe Komutanı olan Roj Nuri Şawes karargahında DHA muhabirine konuştu. IŞİD’in en önemli hedeflerinden olan Erbil’in giriş yolundaki birliklere komuta eden Şawez, şunları söyledi:"Her şeyden önce terörstler bu bölgeyi kontrol etmek ve Erbil’e doğru gitmek için çalıştılar. Kahraman Kürdistan peşmergeleri IŞİD çetelerini birinci aşamada burada durdurdu. Bu operasyon 40 gün sürdü. İkinci hamlede peşmerge mevzilerini oluşturup ileriye gitti. Bundan sonra stratejik öneme sahip Zertik Dağı peşmerge tarafından kontrol altına alındı. 3 gün önce ise IŞİD’i temizlemek için Hasanşam bölgesine kapsamlı bir operasyon yaptık. Hasanşam bölgesi de yapılan operasyon ile temizlendi. Peşmerge o bölgede bir çok yeri özgürleştirdi. Düşman oraya TNT ve patlayıcı madde tuzakları kurmuştu. Ancak buna rağmen peşmerge başarılı oldu. Şu anda cephemiz sakin. Bazen patlamalar oluyor. Ama peşmerge mevzilerini korumaya devam ediyor. Ümit ediyoruz ki ileride peşmerge bu pozisyonu koruyarak ileri gidip başarı elde eder. Nihai hedefimiz IŞİD ve diğer terörist grupları Irak’ta yok etmektir."
 
'TÜRKİYE PEŞMERGE GÜÇLERİNE DESTEK VERSİN'
 
IŞİD ile mücadelede Amerika Birleşik Devletleri’nin yardımlarından söz etmek ve teşekkür etmek gerektiğini belirten Şawez, "Özellikle Amerika’nın hava operasyon desteği ilk günde çok önemli bir rol oynadı. Bu destek peşmergenin moralinin yükselmesi için önemliydi. Aynı zamanda ABD operasyonları ile ilk günde IŞİD’in hareketlerini iyi kontrol etti. IŞİD’in hareketleri iyi takip edildi. ABD operasyonu başladığı için IŞİD istediği gibi hareket edemedi. Bu da IŞİD’i yok etmek için önemli bir faktör oldu. Başka ülkeler de ABD gibi bu mücadelede bize destek versin. Kuşkusuz Türkiye bizim komşumuz ve dostumuzdur. Biz Türkiye ile ilişkilere çok önem veriyoruz. Ümit ediyoruz Türkiye IŞİD ve diğer terör gruplarının Kürdistan ve Irak’tan çıkarılması için eksiklik göstermeden peşmerge güçlerine ve demokrasi güçlerine destek versin. Türkiye bazı nedenlerle bu konuda bize yardım edememiş olabilir. Ama ümit ediyoruz ki, Türkiye ileride bu pozisyonunu değiştirecek" diye konuştu.
 
TERÖRE KARŞI KÜRESEL KOALİSYON
 
Terör ve terörizmin geleceğinin olmadığını ifade eden Şawez, "Terör bir şekilde yıkılacak ve bitirilecek. Çünkü onlar insanlığın ve tüm dinlerin düşmanıdır. Her iyi ve güzey şeyin düşmanlığını yapıyorlar. Bunun için bugünkü dünyamızda onların yeri yok. Oonların daha az zarar vereceği şekilde tedbirlerimizi alıyoruz. Görevimiz en kısa sürede onları bitirmektir. Bunun için küresel ve bölgesel bir koalisyon oluşması gerekiyor. Şu anda bu koalisyonun oluşmasına yakınız. Bu koalisyon sadece Irak ve Ortadoğu değil tüm dünyada terörle mücadele etmesi için önemlidir. Teröre karşı olan ülkelerin bu koalisyonda aktif bir rol üstlenmeleri gerekir. Onların üstlendiği rol terörün ömrünü kısaltacaktır. Terör demokratik dünyanın düşmanıdır" dedi.